Friss gyümölcsök fehér háttéren

Egy népszerű nyári gyümölcs csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Egy új tanulmány szerint a görögdinnye fogyasztása több egészségügyi előnnyel jár, mint korábban hitték.

A görögdinnye még táplálóbb lehet, mint azt a korábbi kutatások sugallták. A Nutrients című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a görögdinnye fogyasztása segíthet a teljes tápanyagbevitel és az étrend minőségének növelésében.

A tanulmány szerzői a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2018-as ciklusainak adatait elemezve megállapították, hogy azok az emberek, akik görögdinnyét fogyasztottak, nagyobb mennyiségben vettek be olyan alapvető tápanyagokat, mint az élelmi rostok, a magnézium, a kálium, a C- és az A-vitamin, valamint a likopin és más karotinoidok.

Ez arra utal, hogy a görögdinnye növelheti a tápanyagbevitelt, valamint a táplálkozás minőségét a gyermekek és a felnőtt amerikaiak esetében, állítják a tanulmány szerzői. Ezek az eredmények hasonlóak a korábbi tanulmányokhoz, amelyek kimutatták, hogy a gyümölcsfogyasztás általánosságban hozzájárul a tápanyagbevitelhez, de más tanulmányok hiányolták a kifejezetten a görögdinnyét vizsgáló tanulmányokat.

Az adatelemzésben szereplő, görögdinnyét fogyasztó embereknél alacsonyabb volt a hozzáadott cukrok és az összes telített zsírsav bevitele is.

Kristen Fulgoni, a kutatás elemzője és a tanulmány szerzője

A görögdinnye tele van vízzel, szinte zsírmentes, és alapvető vitaminok és ásványi anyagok forrása. Fogyasztása a következő egészségügyi előnyökkel jár:

  • alacsonyabb vérnyomás
  • csökkentett inzulinrezisztencia
  • csökkentett izomfájdalom (gyorsabb regenerálódás)

A görögdinnye előnyei a jobb emésztéshez, a bőr jobb egészségéhez és a gyulladás alacsonyabb szintjéhez is kapcsolódnak.

A szív egészségére is jótékony hatással lehet 

„A görögdinnye olyan gyümölcs, amely nagy víztartalmával nagyszerűen segít hidratálódni, valamint gazdag C-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Emellett alacsony a glikémiás terhelése, ami ellensúlyozza azt az elképzelést, hogy a görögdinnye fogyasztása szélsőséges vércukor- és inzulinszint-emelkedéshez vezet”

– mondja Kristin Kirkpatrick amerikai táplálkozási szakértő, aki szerint a görögdinnye szív-egészségügyi előnyeit a likopinhoz, egy növényi antioxidánshoz köti.

A kutatások szerint a likopin összefüggésbe hozható a szívbetegség kialakulásának vagy a szívbetegségben való korai elhalálozás kockázatának csökkentésével.
Az USDA szerint tanulmányok kimutatták, hogy a görögdinnye átlagosan mintegy 40%-kal több likopint tartalmaz, mint a paradicsom, emellett magas a citrullin nevű aminosav tartalma is, amely tágíthatja az ereket és elősegítheti az izomnövekedést.

Táplálkozást segítő ételek

A görögdinnye mellett jó likopinforrás még:

  • paradicsom
  • papaya
  • guava
  • rózsaszín grapefruit
  • édes piros paprika