Világító és ragyogó DNS szálak dupla spirál közelkép genom kóddal és emberi fej profillal

A génmódósítás lehet a szívrohamok megelőzésének kulcsa

A szívroham a világ vezető halálozási oka, a rendelkezésre álló kevés kezelés azonban gyakran drága és elérhetetlen. Bár ez már évek óta így van, az Egészségügyi Világszervezet már 2020-ban figyelmeztetett, hogy a szívbetegségek száma még mindig emelkedik.


A Verve Therapeutics szerint az emberi genom megváltoztatása jelentheti a megoldást a rossz koleszterin felhalmozódásának megakadályozására, emellett a szívbetegségek tartós megoldása lehet Sekar Kathiresan vezérigazgató szerint.

A Verve társalapítói között egy harvardi orvosprofesszor és egy díjnyertes orvosszakértő is szerepel.

„A küszöbén állunk annak, hogy ezt a modellt egy egyszeri kezeléssé alakítsuk át”

– idézi Kathiresant a Futurism.

A génszerkesztési technikát kezdetben olyan egyéneken fogják kipróbálni, akik már átestek szívrohamon egy olyan örökletes betegség miatt, amely világszerte akár 31 millió embert is érint.

A Verve a Crispr DNS-szerkesztést használja, egy nagy teljesítményű, de etikailag szürke területet érintő génszerkesztő eszközt. Ha ez a tesztelési kör jól megy, a Verve kiterjeszthető nagyobb embercsoportokra.

Míg egyesek, mint például Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, amiatt aggódnak, hogy a meghosszabbított élettartam nem jó ötlet a Föld számára, azok az emberek, akiknek az életét megmentenék, talán kicsit másképp gondolkodnak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen drága az orvostudomány.

Nem ritka, hogy az életmentő kezelések, mint például az inzulin, olyan drágák, hogy az emberek nem engedhetik meg maguknak, és esetleg meghalnak.

A megfizethető, hozzáférhető kezelés azonban a sarkon lehet, ha a Verve sikerrel jár.