Szérumos pipetta

A szkvalán alacsonyabb hidratáló hatással bír, mint a hialuronsav?

Napjainkban a két legmenőbb bőrápolási összetevő a szkvalán és a hialuronsav, melyek a szérumoktól kezdve az arclemosókon és hidratáló krémeken át számos bőrápoló termékben megtalálhatók. Mindkettő hidratáló összetevő, de eltérő tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkeznek, és az igényeinktől függően az egyiket vagy a másikat jobbnak találhatjuk a bőrápolási rutinunkhoz.

A szkvalán a szkvalén laboratóriumban kifejlesztett, hidrogénezett formája, amely a faggyú természetben előforduló, a bőrt hidratáló lipidkomponense – mondja Blair Murphy-Rose kozmetikai és orvosi bőrgyógyász.

„A szkvalán egy lágyítószer, amely puhítja és kisimítja a bőrt, és segít megtartani a nedvességet a bőrben. Védi és támogatja a bőrgátat, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hogy visszafordítsa és megelőzze a szabad gyökök okozta károsodást.”

Szkvalán vs szkvalén

Murphy-Rose elmondása szerint a szkvalánt azért fejlesztették ki, hogy a szkvalén bőrre gyakorolt előnyeit kihasználják, miközben jobban eltarthatóvá teszik. Ez azt jelenti, hogy a szkvalán ezért alkalmasabb a bőrápolásban való felhasználásra, mivel a szkvalén egy instabil molekula.

Ahogy öregszünk, a szkvalén természetes termelése csökken, így ezek az összetevők hasznosak lehetnek, ha úgy tapasztalja, hogy bőre idővel szárazabbá vált. A szkvalán emellett könnyebb, mint a szkvalén, ezért a szkvalénnel ellentétben alkalmas a pattanásokra hajlamos bőrre, teszi hozzá Murphy-Rose.

Hialuronsav

A hialuronsav egy hidratáló molekula, amely saját súlyának akár 1000-szeresét is képes vonzani és megtartani vízben. Természetes összetevője a bőrnek, a szemnek és az ízületeknek, és a bőrben humektánsként, vagyis olyan anyagként használatos, amely nedvességet vonz a bőrbe, mondja Dr. Rebecca Marcus amerikai bőrgyógyász-

A hialuronsav azonnali duzzadó hatással van a bőrre, ami csökkentheti a finom ráncok megjelenését. Ez teszi hihetetlenül népszerűvé a hidrofil összetevőt, és szinte biztosan láttál már olyan márkákat, amelyek kiemelik, hogy szérumaik vagy hidratálóik tartalmazzák a felturbózott, mégis gyengéd savat.

Szkvalán vs. hialuronsav

A szkvalán és a hialuronsav közötti fő különbség a kémiai összetételükben, valamint a bőr hidratálásának módjában rejlik Murphy-Rose szerint.

„A szkvalán egy lipid, a hialuronsav pedig egy glikozaminoglikán (alapvetően egy cukormolekulákból álló lánc). Míg a hialuronsav humektáns, és vizet vonz a bőrbe, addig a szkvalén emolliens, ami azt jelenti, hogy gátként működik, és csapdába ejti a nedvességet a bőrben. Mégis, az a tény, hogy másképp működnek, nem jelenti azt, hogy a két összetevőnek nincs sok közös vonása. "Mindkettő segít megőrizni a bőr egészségét és hidratáltságát" - mondja Murphy-Rose. Mindkettő hipoallergén, és általában alkalmas az érzékeny bőrre."

Hozzáteszi, hogy mindkettő hidratáló molekula, amelyek segítenek javítani a bőr nedvességtartalmát. Mindkettő a természetben is előfordul a szervezetben. Nos, a majdnem-szkvalén a természetben is előfordul, míg a szkvalán egy kémiailag módosított forma.

Hogy a szkvalán vagy a hialuronsav jobb-e számunkra, több szemponttól is függ. Mindkettő rendkívül hatékony összetevő minden bőrtípusra, beleértve az érzékeny bőrt is, mondja Murphy-Rose.

„A hialuronsav nagyszerű a zsíros vagy pattanásos bőr hidratálására, mert könnyű, és anélkül juttatja a vizet a bőr felszínére, hogy eltömítené a pórusokat. A szkvalán nagyon hatékony összetevő a száraz bőr hidratálására, de olyan készítményekben is használható, amelyek nem súlyosbítják a pattanásokat.”

Hogy milyen gyakran kell alkalmazni az egyes termékeket, az a termék típusától függ, például hogy az szérum, testápoló vagy hidratáló, de Murphy-Rose általában napi egyszeri-kétszeri használatot javasol.

Használhatjuk a szkvalánt és a hialuronsavat együtt?

Igen, akár különálló termékek rétegezésével, akár olyan formulával, amely mindkettőt tartalmazza. Ha külön-külön használjuk, a hialuronsavat kell először alkalmazni, mivel az vizet vonz a bőrbe. Utána alkalmazzuk a szkvalánt, hogy olyan gátat hozzon létre, amely megtartja a nedvességet a bőrben és megakadályozza annak elpárolgását.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock