Hidratáló krémmel az arcát bekenő nő

A hidratálás helyes és helytelen módja

Bár számtalan termék létezik a bőr hidratáltságának megőrzésére, fontos kiválasztani a bőrtípusodnak megfelelőt. Az időjárás és az évszak, az étrendünk és a vízbevitel, valamint a bőrápolási rutinban használt összetevők is szerepet játszanak. Cikkünkben a legjobb tippeket mutatjuk be a nedvesség maximalizálásához.

1. Éjszakai hidratálás

Az éjszakai hidratálás elengedhetetlen az egészséges, rugalmas bőrhöz. A bőr javító üzemmódba kapcsol, miközben alszunk, így ez a legjobb idő arra, hogy extra tápanyagokat adagoljunk neki.

Kezdjük a frissen tisztított bőrrel, majd rétegezzünk hidratáló szérumot az arcra, a nyakra és a mellkasra. Ehhez válasszunk egy antioxidánsokban gazdag formulát, amely segít ellensúlyozni a nap környezeti agresszorait, majd rétegezzünk rá egy hidratáló balzsamot.

Bőrünk olajtermelése éjszaka a legalacsonyabb, mivel ekkor veszíti a legtöbb vizet a szervezetünk, ezért egy éjszakai maszk segíthet a bőrünknek megfiatalodni és hidratált maradni.

2. Maradjunk hidratáltak

A szervezetnek vízre van szüksége a működéshez, és a hidratáltság megőrzése elengedhetetlen a bőr és az általános egészség szempontjából, tetőtől talpig. A bőrünk belülről kifelé hidratálódik, így ha nem iszunk elég folyadékot, könnyebben kiszárad. A víz hidratáltan tartja a testet, és segít megőrizni a rugalmasságát.

A hidratáltság megőrzése azonban túlmutat a víziváson. Népszerű tévhit, hogy a több víz fogyasztása a száraz bőr csillapításának kulcsa. Bár szükség van a vízre ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön, mítosz, hogy a száraz, hámló bőrt ki lehet vele irtani, mivel a víz nem jut el közvetlenül a bőrünkhöz, miután megittuk. Ehelyett az emésztőrendszeren keresztül jut el a véráramba, majd a vesék szűrik meg, és végül a sejtekhez jut. Bár a bőrsejtek végül is profitálnak a vízbevitelből, nem ez a legjobb stratégiánk a bőr hidratáltságának megőrzésére.

Ehelyett kulcsfontosságú annak megértése, hogy hogyan akadályozzuk meg a bőrben lévő víz kimosódását a transzepidermális vízvesztésnek vagy TEWL-nek nevezett folyamat során, amely egy természetes folyamat, mivel a víz a nap folyamán elpárolog a bőrből, de lelassíthatjuk ezt a folyamatot, ha olyan bőrápolási termékeket választunk, amelyek segítenek a bőrnek a nedvesség megkötésében, mint a zsírsavak, ceramidok és hialuronsav.

3. Szárító összetevők kerülése

A vásárlás előtt mindig olvassuk el minden bőrápoló termék címkéjét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek valójában szárítják, nem pedig hidratálják a bőrt. Tartsuk távol magunkat az alkoholt, illatanyagokat és glikolsavat tartalmazó termékektől. Az alkohol nemcsak száríthatja a bőrt, hanem irritációt, bőrpírt, sőt, bizonyos esetekben még ekcéma kialakulását is okozhatja.

Bár az illatanyagok általában csak kis százalékát teszik ki egy terméknek, ha száraz a bőrünk, valószínűleg pattanásokat okozhatnak. A glikolsav hámlasztó hatású, jótékonyan hat a bőrsejtek termelődésére és regenerálódására, ami hasznos a fakó bőrűek számára. Akinek azonban száraz a bőre, annak a glikolsav valószínűleg dehidratáltabbá és irritáltabbá teszi a bőrét.

Hasonlóan óvatosan használjuk a benzoil-peroxidot és a szappant is. A benzoil-peroxid durva, és felborítja a bőr természetes mikrobiomját, ami bőrpírhoz, irritációhoz és hámláshoz vezethet, valamint a bőrt fogékonyabbá teszi a kórokozókra, ami potenciálisan még több pattanást okozhat. A benzoil-peroxid jobb alternatívája, amely még mindig küzd a pattanások ellen, de kordában tartja a bőr nedvességtartalmát, a kén, amely szintén elősegíti a pórusokat eltömítő elhalt hámsejtek gyors hámlását, de irritáció nélkül.

A szappan rendkívül lúgos, nagyon magas a pH-ja magas, néha akár 10-es is lehet. Összehasonlításképpen, a bőrünk 5,5-6,5 körüli pH-nál működik a legjobban. Ha valamilyen lúgos anyag túl sokáig marad a bőrön, az lerakódást okoz. Idővel ez a lúgos maradvány felhalmozódik a bőrön, és akadályozza a bőr képességét, hogy más helyi tápanyagokat felszívjon, ami azt jelenti, hogy más termékeink nem fognak olyan jól működni. A szappan helyett jobb megoldás egy gyengéd, napi tisztítószer, amely pH-semleges, vagy akár csak egy kicsit alacsonyabb, mint a bőröd természetes pH-ja.

4. Megfelelő hámlasztó használata

A hámlasztás elengedhetetlen lépés az egészséges, sima és kiegyensúlyozott bőrhöz. Három formája létezik, a mechanikus, a kémiai és az enzimatikus. Bár mindegyik alkalmas lehet a száraz bőrre, fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek tápláló összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek ellensúlyozni a hámlasztás okozta esetleges irritációt.

Mechanikus hámlasztás: fizikailag távolítja el az elhalt hámsejteket kristályok vagy szemcsék segítségével. Az arcradírok gyakran durvák lehetnek, ezért ha ezt a módot választjuk, érdemes gyengéd, nem dörzsölő hatású, hidratáló alapanyagú készítményt keresni. Kerüljük a dióhéjat vagy nagy vagy szabálytalan alakú kristályokat használó peelingeket, mivel ezek túl agresszívek lehetnek, és apró mikrorepedéseket okozhatnak a bőrön. Ehelyett válasszunk inkább kerek szilícium-dioxid kristályokat, hogy gyengéden, irritáció nélkül csiszolja le az elhalt bőrt.

Kémiai hámlasztás: Száraz bőr esetén a tejsav a legjobb választás, hogy megoldja a fakó, száraz és hámló bőrt. Mint minden sav esetében a száraz bőr esetében, a kevesebb mindig több. Keressünk alacsony erősségű készítményt, és ne használjuk heti három alkalomnál többször.

Enzimatikus: Az enzimek feloldják a "ragasztót" vagy keratint, amely az elhalt hámsejteket összetartja. Az enzimek megemésztik az elhalt bőrt, és segítenek a bőr természetes sejtcseréjének felpörgetésében. A gyümölcsenzimek feloldják az elhalt bőrt és a keratint, míg a szkvalán, a hialuronsav és egy lipidkeverék helyreállítja a nedvességet, és ellensúlyozza az esetleges bőrpírt és irritációt.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock