Mosolygó nő, gyönyörű bőrrel

A száraz bőr gyógyítója az új koreai szépségtrend

Szuper bőrápolási hack a fürdőszobaszekrény nélkülözhetetlen elemének felhasználásával.

Egy koreai, azaz K-beauty szépségápolási trükköt a baba sima bőr Szent Gráljaként emlegetnek mostanában. A rajongók szerint a Reddit-en és a TikTok-on is népszerűsített technika, az úgynevezett slugging – mely kifejezés majdnem 900 millió megtekintéssel rendelkezik az említett oldalakon – azonnali megkönnyebbülést nyújt, és biztosítja a hidratáltságot, függetlenül attól, hogy a bőrünk hajlamos a szárazságra, esetleg a nyári légkondizás vagy a téli központi fűtés miatt átmenetileg búcsút int a nedvességnek

De mi is pontosan az a slugging, és vajon tényleg alkalmazható bőrápolási megoldás-e?

A slugging a szépségápolásban azt jelenti, hogy lefekvés előtt és a szokásos éjszakai bőrápolási rutin után vazelinnel vagy más kőolajalapú termékekkel kenjük be az arcunkat. Innen ered a név, amely arra utal, hogy utána milyen nyálkásan néz ki az arcunk, mintha egy csiga mászott volna át rajta, zsíros nyomot hagyva maga után.

Az ötlet lényege, hogy egy okkluzív védőgátat hozzon létre, amely megakadályozza a bőr vízveszteséget az éjszaka folyamán, és elzárja a fátyolmaszkok és gazdag hidratáló krémek hidratáló jótékony hatását.

@hyram #AD Slugging- What Is It? w/ @cerave 🤔 #skincarebyhyram #slugging #skincare ♬ original sound - Hyram
„A slugging az a folyamat, amikor kőolaj alapú terméket használsz a bőrödön, hogy megelőzd a kiszáradást, megvédd a nedvességgátat és fokozd a ragyogást. A kőolajnak rossz híre van, pedig ez az egyik legjobb összetevő, ami képes lezárni a nedvességet a bőrödben, és nem, nem tömíti el a pórusokat”

– magyarázza kicsit részletesebben TikTok-videójában a bőrápolással foglalkozó Hyram Yarbro, amerikai influenszer.

Hyram elmagyarázza, hogy ha a bőrünk száraz, dehidratált, hámló vagy sérült a nedvességgát, akkor a slugging segíthet a bőrbe zárni a szükséges nedvességet. Ha azonban a bőrtípusunk zsíros vagy kombinált, ez a módszer túl nehéz lehet az arcbőrünknek.

Egy másik lehetőség a célzott területekre való felkenés, ha szeretnénk elkerülni, hogy éjszakára kissé ragacsos legyen az arcunk vagy ha hámló bőrfelületünk van, illetve ha a finom vonalak és ráncok olyan területeket érintenek, amelyeknek extra adag nedvességre van szükségük.

Ami az éjszakai rutint illeti, tisztítsuk meg és hámlasszuk le a bőrünket, mielőtt humektáns alapú, hialuronsavval vagy glicerinnel átszőtt hidratálót alkalmaznánk. Ezután vigyük fel a kőolaj alapú terméket a tetejére. Utóbbi egyetlen feladata, hogy a bőr felszíni rétegén üljön, és egyfajta útakadályként működjön, hogy a humektáns összetevők elpárologjanak a bőrből, miközben alszunk.

Tényleg jót tesz a bőrnek a slugging?

A bőrgyógyászok véleménye megoszlik arról, hogy a slugging mennyire jó a bőrnek. Néhányan, mint például Dr. Whitney Bowe New York-i bőrgyógyász, azt mondják, hogy ez a módszer nagyszerű lehet a szuperszáraz és az ekcémás bőrre.
Szerinte nem számít, hogy mennyi hidratálót kenünk a kicserepesedett bőrre, ez az utolsó okkluzív vazelinréteg az, ami valóban segít meggyógyítani a sérült bőrgátat, és megakadályozza a víz kiszivárgását.

Hozzáteszi, arra viszont vigyázzunk, hogy mit teszünk a vazelin alá.

„Ne akarj retinolt, retinoidokat, AHA-kat, béta-hidraoxisavakat használni, mivel ezek nagyon irritálóak lehetnek.”

Amikor egy okkluzív réteg alá szorulnak, mélyebbre vezetjük a fenti a hatóanyagokat a bőrbe, így erejük és mellékhatásaik kiszámíthatatlanok lehetnek. Bowe ehelyett azt ajánlja, hogy használjunk egy illatmentes hidratálót

Paula Begoun bőrszakértő ezzel szemben úgy véli, ogy vannak jobb alternatívák a bőrvédő gátlásra, például a ceramidok, míg Dr. Anjali Mahto londoni bőrgyógyász azt ajánlja, hogy a zsíros és pattanásokra hajlamos bőrűek legyenek óvatosak a slugging-trenddel.

A slugging nem ideális azok számára sem, akik hajlamosak a miliára – az apró fehér vagy sárgás cisztákra, amelyek a szem, a száj és az arcok közelében csoportosan képződnek.

Okozhat pattanásokat a slugging?

Annak ellenére, hogy zsíros érzést hagy maga után, a vazelin nem komedogén, így nem tömíti el a pórusokat. De ha okkluzív rétegként használjuk, fennáll a veszélye, hogy csapdába ejtjük a baktériumokat és a bőr olajait alatta, ami valóban pattanásokhoz vezethet.

Ha száraz a bőrünk, vagy túlzásba vittük az otthoni hámlasztást vagy a retinolos krém használatát, akkor egy hétig jótékonyan hathat a mindennapos slugging, hogy bőrünk újra egyenletes állapotba kerüljön. A zsíros bőrűeknek azonban óvatosan kell eljárniuk, vagy akár teljesen el is kerülhetik a a módszert.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock