Szobanövények díszítenek egy lakást

Szobanövény-mánia, avagy miért vált trendivé a növénygondozás?

Filodendron, rákvirág, lantlevelű fikusz. Ha te is büszke növénygondozó hírében állsz, biztosan neked is ismerősek ezek a nevek. Az Y generáció köreiben igazi szenzációnak számít szobakertésznek lenni manapság. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez csak egy múló trend vagy jóval több annál?


Miért vált trendivé?

A közösségi média nagyban befolyásolja új szokásaink kialakulását, így nem meglepetés, ha a szobanövénytartást is sikerült trendivé tennie. Ezen a tendencián erősített még jobban a pandémia és a karanténlét, melynek eredményeképp sokan döntöttek úgy, hogy belevágnak a szobanövény nevelésbe.

Az ő bázisuk lett az Instagram. Sokan hoztak létre növénygondozásról szóló profilokat, melyeknek a követői száma sokszor több milliós, erre jó példa az Urban Jungle Bloggers. A növényimádók számával azonos arányban pedig sorra bukkannak fel a témában tartalmat gyártó plant influencerek.

Míg régen az idősebbek hobbijának számított a növénytartás, addig manapság egyre több fiatalnak lesz ez az új szenvedélye. A 18-34 év közötti amerikai szobakertészek 2019-ben több mint 50 milliárd dollárt költöttek ezen kedvtelésükre.

Az egyik magyarázata ennek, hogy az Y generáció szempontjából sokkal egyszerűbb egy otthoni dzsungelt gondozni, mint mondjuk házat venni, gyermeket vállalni vagy állatot tartani. Sőt, a legtöbb főbérlő nem is tűri meg a kis kedvenceket, így válik egyértelműen a legjobb választássá egy filodendron gondozása, mely nem piszkolja össze a falakat és nem pisili össze a lakást.

white flower with green leaves

Karolina Kołodziejczak / Unsplash

green leaves on white surfacePhoto by Severin Candrian on Unsplash

Énidő

Sokan azért döntenek a növényszülőség mellett, mert ez egyfajta wellness pillanatot, énidőt jelent számukra. Akkor tudnak igazán kikapcsolni, lelassítani és lazítani, amikor végre növényeikkel foglalkozhatnak. A korábban említett Y generációt a „wellness generációjának" is szokták nevezni, mivel ők a leghajlamosabbak sok pénzt költeni efféle hobbikra.

A növénytrend sokak életébe egyfajta rendszert is vitt. Egyesek például a telefonjukon állítanak be emlékeztetőket, hogy még véletlen se felejtsék el az éppen esedékes locsolást. Akik még nem szobakertészek, azok elképzelni sem tudják, mekkora örömet jelent egy új levél vagy virág megpillantása. A zöld barátainkkal való törődés nagyon hálás és sikerélményekkel teli feladat.

Dekorációs elem

A növények dekorációként is tökéletesen működnek. Egy aprócska, unalmas, pár négyzetméteres garzonlakás látványosan feldobható, ha pár növényt helyezünk el benne. Az efféle dekorálás könnyű és gazdaságos. A legnépszerűbb növények közé tartozik a könnyezőpálma (2.690-tól), vitorlavirág (5.690-tól), szobai futóka (1.890-tól) és a zebralevél (4.500-tól).

Mivel drasztikusan megnőtt a kereslet a különleges növények iránt, egyre több erre specializálódott online weboldal tűnik fel a horizonton.

Egy-egy különleges darabot, mint például a monstera deliciosát, akár több százezer forintért is kínálhatják ezeken a platformokon. Idén júliusban Új-Zélandon egy hasonló ritka növényt, a variegated minima-t például majdnem hatmillió forintnak megfelelő összegért adtak el.

A szobanövény őrület miatt egyre több kis közösség is kialakul a Facebookon és az Instagramon, ahol az emberek növényeket cserélhetnek, valamint tapasztalatokat és trükköket oszthatnak meg egymással. Összességében a szobanövénynevelés egy egészséges hobbi, mely gondoskodásra és türelemre ösztönözi az embereket, ráadásul még hasonló érdeklődésű barátokat is szerezhetünk vele.

Szerző: Korompai Tímea