Női lábak és kezek

Így szabadulj meg a szőrbenövésektől

A benőtt szőrszálaktól való megszabadulás elég gyors, egyszerű és fájdalommentes folyamat lehet. Bár a borotválkozás vagy gyantázás előtti megfelelő előkészületek csökkenthetik a benőtt szőrszálak kialakulásának kockázatát, a gyulladt, piros pöttyök még akkor is felbukkanhatnak, ha mindent jól csinálunk.

„Technikailag a szőrzetünk nem arra való, hogy borotválkozzunk; evolúciós okból van ott. Tehát amikor borotválkozunk, az felbosszantja a tüszőt, ami védekező mechanizmusként gyulladást okoz”

– mondja Dr. Mona Gohara bőrgyógyász, a Yale Egyetem klinikai docense.

Az alábbiakban lépésekre bontatva mutatjuk meg, hogyan lehet a legjobban megszabadulni a benőtt szőrszálaktól.

1. Hámlasztás

Az elhalt hámsejtektől való megszabadulás és a bőr simán tartása a legfontosabb lépés a benőtt szőrszálak megelőzésében és megszüntetésében. Nyitva akarjuk tartani a szőrtüszőket, hogy a hajnak szabad útja legyen a növekedéshez. Az első lépés ehhez egy fizikai hámlasztó.

Minden egyes alkalommal, amikor zuhanyzunk, győződjünk meg róla, hogy gyengéden lehúzzuk az elhalt bőrt egy súrolókesztyűvel vagy egy gyengéd arcradírral, hogy a szőrszálak ne nőjenek befelé, vagy ne akadjanak be a tüszőbe. Míg a testradír a bőr nagy részének megfelelő, a bikinivonal körüli érzékeny bőrre mindenképpen használjunk valami gyengédebbet.

2. Szalicilsav

Ha már megvan a benőtt szőrszál, le kell kezelni, különben a gyulladással csak rontunk rajta. Miután gyengéden bemasszíroztuk a dudorokat a zuhany alatt a (súroló)kesztyűvel, törölközővel töröljük szárazra a területet, majd reggel és este kenjük be szalicilsav alapú foltkezelővel. Ha a benőtt szőrszál az arcunkon van, maradjunk a napi egyszeri alkalmazásnál.

A szalicilsav igazán hatékonyan tör át és oldja fel a felesleges bőrsejteket, és általában nem irritál. Általában három-öt napig tart a következetes alkalmazás, amíg a benőtt szőrszálak lebomlanak.

3. Kortizon kenőcs

Miután a szalicilsav megszáradt, egy kis vény nélkül kapható kortizonkrémet kenhetünk a dudorra, hogy csillapítsuk a gyulladást és enyhítsük a borotvaégést. A kortizonkrém az erek összehúzódásával zsugorítja a duzzadt bőrt, így egy csapásra enyhül a fájdalom és a bőrpír. Naponta egyszer vékony rétegben kenjük be, amíg a dudor be nem gyógyul.

Bár ez a három lépés megteszi a hatását, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, ha a benőtt szőrszál nem múlik el, extra fájdalmasnak érezzük vagy úgy tűnik, hogy egyre rosszabb.

Nyitókép: Shutterstock