Babáját karjaiban tartó nő

Ki mondta, hogy szülés után ne lehetnénk formásak?

Mindent a Dr. Rose Magánkórház Mommy Makeover beavatkozásáról.


Kevés nő rendelkezik olyan szerencsés genetikával, hogy azonnal visszanyerje szülés előtti alakját. Ezzel nincs is semmi baj, de aki erre vágyik, annak segíthet a plasztikai sebészet, azon belül is a szülés utáni alakkorrekció (Mommy Makeover), mely során kombinált – több területet is érintő – plasztikai beavatkozásról van szó, így a műtétet személyre szabottan, előre megtervezi a plasztikai sebész.

A várandósság nyomai eltérők testünkön, ezért egyénre szabott, milyen korrekcióra is van szükség. Ezt a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészei az első konzultáció alkalmával felmérik és személyre szabott szakvéleményt adnak a műtétre vonatkozóan.

A várandósság ideje alatt a legnagyobb testi változás elsősorban a mellet és hasat érinti, mely sok nőnél megereszkedik, megnyúlik, a hasizom pedig szétnyílik. Ez könnyen visszaállítható az alakkorrekciós plasztikai beavatkozással.

A Mommy Makeover plasztikai műtét során a mellek állapotának helyreállítása a mell mirigyállományának nagyságától és az ott lévő bőr tónusától függ. Elegendő mirigyállomány esetén a plasztikai sebész mellfelvarrással, kevés mirigyállomány esetén mellfelvarrással és szilikon implantátum beültetéssel (kombinált mellplasztika) alakítja ki az ideális mellformát. A szoptatást követően megmaradt nagyméretű, elzsírosodott mirigyállomány mellkisebbítéssel csökkenthető vagy korrigálható.

A mellek mellett sok esetben a hasi terület korrekciójára is szükség van a szülést követően. A megereszkedett és striás bőr mellett gyakori a szétnyílt hasizom problémája is. Ezekre sokszor a hasplasztika az egyetlen megoldás, a hasizom összezárása és felesleges bőr eltávolítása gyakran zsírleszívással egészül ki. A mell-és hasplasztika, valamint a zsírleszívás kombinálható, így egyidejűleg több plasztikai műtét elvégzésére is lehetőség van, melyek legtöbb esetben felszívódó varratokkal dolgoznak.

Martina 3 gyermek után döntött a hasplasztika mellett, ismerjétek meg történetét:


Fontos tudnivalók

Ha szülés utáni alakkorrekción gondolkodunk, a következőket mindenképpen érdemes tudni:

  • A kombinált plasztikai műtétet megelőzően fontos hogy az édesanya érje el, vagy legalább közelítse meg az ideális, várandósság előtti testsúlyát, hogy a plasztikai beavatkozás után a has bőre újból ne ereszkedjen meg, és biztosítsa a sikeres műtéti eredmény megtartását.
  • Mellplasztikánál a szoptatás befejezése után kb. 6 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy mellműtétre kerüljön sor.
  • A legtöbb nőnél a has és a mell korrekciója az elsődleges. Ez a két terület egy plasztikai beavatkozáson belül elvégezhetők, de előfordulhat, hogy ennél több területről van szó. Ebben az esetben az orvosok döntenek arról, hogy egy vagy két műtét szükséges az eredményhez. A plasztikai műtétek között 6 hónapos szünetet kell tartani.

Műtét előtt

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, itt is fontos a teljes körű kivizsgálás (laborvizsgálatok, szükség esetén egyéb vizsgálatokat, például EKG és röntgen). A Dr. Rose Magánkórházban egy időben végeznek el minden szükséges vizsgálatot.

Ennek során néhány életviteli tanácsot is kap a páciens, amelyek segítségével felkészülhet a szülés utáni alakkorrekciós műtétre, és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való, legalább időszakos leszokás – mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat – a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

Has\u00e1ra kezeit tev\u0151 n\u0151, m\u00e9r\u0151szalaggal a t\u00fck\u00f6r el\u0151tt

Fotó: Shutterstock

Műtét

Az egyedi sajátosságok alapján tervezhető szülés utáni alakkorrekció során a mellek plasztikai műtéte vonatkozhat az implantátum behelyezésével való megemelésre, mellnagyobbításra vagy mellfelvarrásra, e két beavatkozás kombinációjára, illetve mellkisebbítésre. Hasplasztika esetén a plasztikai sebész a hasfal bőrének egészét mobilizálja, majd a bőrt a has rugalmasságának érdekében kifeszíti, illetve szükség esetén összezárja a szétnyílt hasizmot. A mellplasztika műtétek 1-3, a hasplasztika műtét 2-3 órát vesznek igénybe, de bizonyos esetekben lehetőség van a mell- és hasplasztika egyszerre történő elvégzésére is.

Gyógyulás

A szülés utáni korrekciós műtét után egy, ritkábban két éjszakát töltenek bent a páciensek a Dr. Rose Magánkórházban, majd az otthoni regenerálódás idején speciális fűzőt és melltartót kell viselni nyolc héten át. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz, valamint két hétig kerülni kell a megerőltető fizikai tevékenységeket vagy a hosszú sétákat. Három hét után már megengedett a könnyű testmozgás is, azonban a napozást, a szoláriumot és a szaunát javasolt két hónapig elkerülni. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 1 év alatt gyógyulnak be.


(X)

Nyitókép: Shutterstock