Fiatal nő küzdd a szúnyogokkal

Ez az oka, hogy vannak, akiket jobban csípnek a szúnyogok

Imádnak a szúnyogok? Vagy pont, hogy téged kerülnek el nagy ívben, míg a barátaidat az összes kerti partin szétcsípik? Ez nem véletlen: elmondjuk, miért szeretnek egyes embereket jobban a szúnyogok másoknál.


A szúnyogok szelektív rovaroknak számítanak, ezért egyes embereket nagyobb valószínűséggel csípnek meg, mint másokat.

Ehhez számos tényező járul hozzá: A Journal of Medical Entomology egyik tanulmánya szerint a szúnyogok kétszer gyakrabban szállnak az O vércsoportú emberekre az A vércsoportúval szemben.

A kutatók megjegyezték, hogy ennek az általunk termelt váladékhoz van köze, amely a szúnyogok figyelmét felhívja az ember vércsoportjára.

Jonathan F. Day, a Floridai Egyetem entomológus professzora szerint további kutatásokat kell végezni a szúnyogok bizonyos vércsoportok iránti esetleges preferenciájáról, de abban azonban egyetértett, hogy a szúnyogok érzékelnek bizonyos jeleket, amelyeket mi adunk, és amelyek miatt nagyobb valószínűséggel szállnak le egyes emberekre.

sz\u00fanyog

Unsplash


„Ezek a jelzések tudatják velük, hogy egy vérforráshoz mennek”

– magyarázta Day.

„Talán a CO2 a legfontosabb. Az általunk termelt CO2 mennyisége, például a magas anyagcserével rendelkező emberek - genetikai vagy egyéb tényezők - megnövelik a leadott szén-dioxid mennyiségét. Minél többet bocsátasz ki, annál vonzóbb vagy a szúnyogok számára.”

De mi különböztet meg minket azoktól az élettelen dolgoktól, amelyek szén-dioxidot bocsátanak ki, mint például az autók?

A szúnyogok az elsődleges jelzőket a másodlagos jelzőkkel együtt keresik Day elmondása szerint. A tejsav - amely miatt az izmaink edzés közben begörcsölnek - például az egyik ilyen másodlagos jelzőanyag. A tejsav a bőrön keresztül szabadul fel, jelezve a szúnyogoknak.

Ezen kívül a szúnyogok tapintási jeleket is figyelembe vesznek, ha már ránk szálltak.

„A testhő egy nagyon fontos tapintási jelző”

– magyarázta Day.

„Ez a genetikai vagy fiziológiai különbségeknél jön a képbe. Egyesek ugyanis kicsit melegebbek lehetnek. A szúnyogok, mikor ránk szállnak, olyan helyet keresnek, ahol a vér közel van a bőrhöz és meleg. Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek a hőmérséklete egy kicsit magasabb, nagyobb valószínűséggel szenvednek el több csípést másoknál.”

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)