Táplálék-kiegészítők fából készült teáskanálon, kék háttéren

Ezek a táplálékkiegészítők 60%-kal lassítják a kognitív hanyatlást

Azoknak a résztvevőknek, akik három éven át szedték a kiegészítőket, majdnem két évvel fiatalabb volt az agyuk egy kísérlet során.

Egy tanulmány szerint a napi multivitamin szedése 60 százalékkal lassítja a kognitív hanyatlást, olvasható a PsyBlog cikkében.

Azoknak a kísérleti személyeknek, akik három éven keresztül multi vitamint szedtek, közel két évvel fiatalodott meg az agyuk.

A multivitamin különösen hasznos volt azok számára, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek. Ezeknél a személyeknél nagyobb a kognitív károsodás kockázata.

„Sürgős szükség van a biztonságos és megfizethető beavatkozásokra a kogníció hanyatlásának megvédése érdekében az idősebb felnőttek körében”

– fogalmazott Laura D. Baker, a tanulmány első szerzője.

A következtetések egy több mint 2000, 65 év feletti ember bevonásával készült tanulmányból származnak, melynek eredményét adó vizsgálatban egy multivitamin és egy kontrollcsoport, valamint a kakaókivonat hatását vizsgálták.

„Vizsgálatunk kimutatta, hogy bár a kakaókivonat nem volt hatással a kognícióra, a mindennapos multivitamin-és ásványi anyag kiegészítők szedése statisztikailag szignifikáns kognitív javulást eredményezett. Ez az első bizonyíték a kognitív előnyökre a multivitamin-kiegészítéssel kapcsolatban idősebb felnőtteknél egy nagy, hosszabb távú vizsgálatban”

– magyarázta Baker.

Számos mikrotápanyagról tudunk, mely az egészséges test- és agyműködéshez szükséges, és amely az idősebb felnőtteknél hiányos lehet. Ez megmagyarázhatja a tanulmány eredményeit.

Nyitókép: Shutterstock