Barna hajú nő eszik edző ruhában

Érdemes másképp étkeznünk, ha elérjük ezt a kort - íme miért

Bizonyos életszakaszokba lépve új táplálkozási döntéseket érdemes hoznunk, hogy a lehető legegészségesebben idősödjünk.


Az utóbbi időben számos divatos diéta jött velünk szembe az interneten, ezeknek azonban vannak bizonyos veszélyei. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik életszakaszban hogyan étkezünk. A 40-es éveire egy nő számára nagyjából már kialakul, hogy mi az a táplálkozási forma, ami beválik. Pedig pont ez az az életszakasz, amiben érdemes egy picit változtatni az étkezésünkön.

„A legtöbb nőnél a perimenopauzai tünetek már a 30-as évei közepén elkezdődnek jelentkezni”

– mondja Dr. Stephanie Faubion, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság orvosi igazgatója és a Mayo Clinic Női Egészségügyi Központjának igazgatója.

„A menopauza kezdetének tipikus életkora 45 év.”

Ez kétségtelenül számos változással jár a szervezetünkben, azonban néhány okos táplálkozási döntéssel segíthetünk magunknak könnyebben belevágni ebbe az életszakaszba.

Maryann Jacobsen regisztrált dietetikus és középkorú egészségügyi szakértő osztotta meg tanácsait a HuffPostnak.

A szakértő azt mondta, hogy a negyvenes éveink a lehetőségek életszakasza. Ez azért van így, mert a középkorban hozott döntéseink hatással lesznek az egészségünkre idősebb korunkban. Ilyenkor érdemes növelni a nitrátban gazdag zöldségek, például a leveles zöldségek, a zeller és a cékla fogyasztását.

„Ezek segítenek a nőknek növelni a nitrogén-oxid szintjüket, amely az öregedéssel és a hormonális változásokkal egyaránt csökken”

– mondta Maryann.

„Egy tanulmány kimutatta, hogy napi két adag saláta fogyasztása segít növelni a nitrogén-oxiddal kapcsolatos véráramlást a középkorú nőknél.”

Azt is javasolta, hogy ismét fektessünk nagyobb hangsúlyt a mikrotápanyagokra, többek között a magnéziumra, cinkre, kolinra, omega-3-akra, jódra, B-vitaminokra és a szelénre.

"Az öregedés és az alacsonyabb ösztrogénszint befolyásolja, hogy a szervezet mennyi ilyen mikrotápanyagot szív fel.”
K\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 vitaminok \u00e9s kapszul\u00e1k Ez a népszerű vitamin megduplázhatja a fogyást és csökkentheti a hasi zsírtFotó: Shutterstock

További fontos és megfogadandó tanácsok:

1. Soha ne éhezz és minden étkezésben fogyassz fehérjét is!

2. Egyél több rostot a koleszterinszint szabályozása érdekében!

3. Tervezd meg az egészséges, nem nélkülöző étrendedet!

Nyitókép: Shutterstock