Érdemes másképp étkeznünk, ha elérjük ezt a kort - íme miért
Bizonyos életszakaszokba lépve új táplálkozási döntéseket érdemes hoznunk, hogy a lehető legegészségesebben idősödjünk.
Az utóbbi időben számos divatos diéta jött velünk szembe az interneten, ezeknek azonban vannak bizonyos veszélyei. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik életszakaszban hogyan étkezünk. A 40-es éveire egy nő számára nagyjából már kialakul, hogy mi az a táplálkozási forma, ami beválik. Pedig pont ez az az életszakasz, amiben érdemes egy picit változtatni az étkezésünkön.
„A legtöbb nőnél a perimenopauzai tünetek már a 30-as évei közepén elkezdődnek jelentkezni”
– mondja Dr. Stephanie Faubion, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság orvosi igazgatója és a Mayo Clinic Női Egészségügyi Központjának igazgatója.
„A menopauza kezdetének tipikus életkora 45 év.”
Ez kétségtelenül számos változással jár a szervezetünkben, azonban néhány okos táplálkozási döntéssel segíthetünk magunknak könnyebben belevágni ebbe az életszakaszba.
Ez is érdekelhet: Valóban segít a testmozgás a fogyásban? Most kiderült az igazság
Maryann Jacobsen regisztrált dietetikus és középkorú egészségügyi szakértő osztotta meg tanácsait a HuffPostnak.
A szakértő azt mondta, hogy a negyvenes éveink a lehetőségek életszakasza. Ez azért van így, mert a középkorban hozott döntéseink hatással lesznek az egészségünkre idősebb korunkban. Ilyenkor érdemes növelni a nitrátban gazdag zöldségek, például a leveles zöldségek, a zeller és a cékla fogyasztását.
„Ezek segítenek a nőknek növelni a nitrogén-oxid szintjüket, amely az öregedéssel és a hormonális változásokkal egyaránt csökken”
– mondta Maryann.
„Egy tanulmány kimutatta, hogy napi két adag saláta fogyasztása segít növelni a nitrogén-oxiddal kapcsolatos véráramlást a középkorú nőknél.”
Azt is javasolta, hogy ismét fektessünk nagyobb hangsúlyt a mikrotápanyagokra, többek között a magnéziumra, cinkre, kolinra, omega-3-akra, jódra, B-vitaminokra és a szelénre.
"Az öregedés és az alacsonyabb ösztrogénszint befolyásolja, hogy a szervezet mennyi ilyen mikrotápanyagot szív fel.”
További fontos és megfogadandó tanácsok:
1. Soha ne éhezz és minden étkezésben fogyassz fehérjét is!
2. Egyél több rostot a koleszterinszint szabályozása érdekében!
3. Tervezd meg az egészséges, nem nélkülöző étrendedet!
Nyitókép: Shutterstock
- 5 élelmiszer, amiből januárban érdemes felhalmozni a konyhában ›
- Mentálisan is egészségesebbek azok a gyerekek, akik több zöldséget és gyümölcsöt esznek ›
- Az egészséges táplálkozást is veszélyesen túlzásba lehet vinni ›
- Nem csak a rossz táplálkozás ronthat a gyerekek kognitív képességein ›
- Az egészségtelen táplálkozás memóriakárosodást okozhat ›