Mosolygós szemeteskuka tele hulladékkal

Te is kidobod, pedig az egyik legjobb süti összetevő

Minden egyes alkalommal, amikor meghámozunk egy banánt és kidobjuk a héját, egy finom, tápláló dolgot dobunk a szemétbe.


Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy a banánhéjből blansírozás, szárítjás és lisztté őrlés után olyan pékárut lehet készíteni, amelynek ugyanolyan jó, mint a búzaalapú termékeknek, sőt.

Bár eddig inkább csak arról hallottunk, hogy a banánhéjat fogfehérítésre is használják, de a legtöbbünknek valószínűleg nem jutott eszébe, hogy azt a főzésben is alkalmazható. Amellett, hogy teljesen biztonságos, még egészséges is, mivel rengeteg ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz. A banánhéjjal dúsított, a vizsgálatban készült cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.

Hátrányt jelent azonban, hogy a túl sok banánhéjlisztből enyhén barnás és kemény sütiket születtek, valószínűleg a sok extra rosttól. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a tételek, a sütik állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el, ráadásul szobahőmérsékleten három hónapig is elállnak.

Bár a tanulmány csak a banánhéj süteményekhez való hozzáadásának következményeit vizsgálta, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztet kenyérben és tésztákban is lehet használni. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket biztosít a sütött terméknek, valamint tápanyagkiegészítő is.

Egy másik, 2016-ban készült tanulmány kimutatta, hogy a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítésével magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú lesz a megsütött kenyeret.

A banánhéj fogyasztása nem csak egészséges, de segíthet az élelmiszerpazarlás csökkentésében is. A banán súlyának körülbelül 40 százalékát a héja teszi ki, mely legtöbbször a kukában végzi.

Bár nyersen nem felhasználható, a fent említett módon nagyon hatékony összetevő lehet, emellett antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt más termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja. Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök héjára is, például a mangóéra, amelyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemény antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét.