Banán rózsaszín háttéren

A banánhéj tényleg képes a fogfehérítésre? Íme az igazság!

Valószínűleg már te is találkoztál azzal az interneten terjedő állításról, miszerint a banánhéj belseje a fogainkhoz dörzsölve képes a fogfehérítésre. De mit mond erről a tudomány?


A fogak biztonságos és sikeres fehérítésére számos módszer van és a tudomány szerint a banánhéj dörzsölése nem tartozik közéjük. A banánhéjnak ugyanis nincs fogfehérítő képessége, egy kis foglepedéket a dörzsöléssel leszedhet, mint egy gyenge hámlasztó, de mást nem tud tenni a fogainkkal.

De miért gondolják mégis sokan azt, hogy a banán képes kifehéríteni a fogakat?

Miért hiszik az emberek, hogy a banánhéj fehéríti a fogakat?

A korábbi félrevezető pletykák azt állították, hogy a banánhéj bedörzsölésétől a benne lévő ásványi anyagok (például kálium, mangán és magnézium) felszívódnak a fogszerkezetbe, ami fehérebb fogakat eredményez.

Az ásványi anyagok azonban nem így működnek. Ezek az ásványi anyagok egy kis mértékben valóban segítenek a fogszerkezet erősítésében, de nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a banánhéj valóban fogfehérítő hatású lenne.

Egyetlen kutatási tanulmány készült csupán eddig, mely a banánhéj fogfehérítő hatását vizsgálta. Ez a kutatás azt találta, hogy a banánhéj nem vezetett fogfehérítéshez. Sőt, a banánhéj sárgább fogakat eredményezett.

Igaz, hogy a banánhéj fogakhoz dörzsölése eltávolíthat némi lepedéket és felületi szennyeződést, de a fogkefe sokkal jobb munkát végez - különösen, ha minőségi fogkrémmel párosul. A banánhéjban nincs semmi olyan, ami önmagában fogfehérítő hatású lenne.

De akkor mit tehetünk, ha fehérebb fogakra vágyunk?

Fehérítő kezelések, amik tényleg működnek:

A banánhéjon kívül vannak még otthoni fogfehérítő praktikák, amelyek tényleg működnek is.

Ilyen a:

  • szódabikarbóna
  • fogfehérítő csíkok
  • eper
  • almaecet
  • kókuszolaj.

A legbiztonságosabb módja a fogfehérítésnek azonban az, ha képzett szakorvos által végeztetjük el, aki felügyeli a fogaink egészségét is.