Elektromos fogkefe

Valamit tudnod kell, ha te is használsz fogkefe tokot

Bár a fogkefe tok népszerű alapdara, érdemes lehet átgondolni, hogy használjunk-e ilyet.


„A fogkefét tokkal letakarni rossz ötlet, mert a fogkefetakaró csapdába ejti a nedvességet a sörték körül, ami tökéletes a baktériumok és a gombák elszaporodásához”

– mondta a HuffPostnak Dr. Jordan Brown floridai fogorvos.

A szájüreget több száz baktériumfaj, például a Streptococcus mutans és a Granulicatella adiacens borítja.

Amikor fogat mosunk, e baktériumok egy része a fogkefénken marad, még akkor is, ha megfelelően leöblítjük vízzel. Azzal, hogy a fogkefét egy fedőbe tesszük, és nedves környezetet teremtünk, közvetlenül elősegítjük a baktériumok szaporodását.

A baktériumok elszaporodása különösen valószínű, ha a fogkefét akkor tesszük a tokba, amikor a sörték még nedvesek.

Dr. Aierress Davis amerikai fogorvos szerint bár nincs sok kutatás arra vonatkozóan, hogy a lefedett fogkefén növekvő baktériumok kárt okoznának a betegeknek, de mindig jobb, ha a fogkefét használat után a levegőn hagyjuk megszáradni.

Bár a komoly károkozás lehetőségét nem vizsgálták alaposan, a fogkefe tok használatának lehetnek negatív hatásai. Ha továbbra is ugyanazt a kefét használjuk, az a szájszag, a fogszuvasodás és a tályogok (szájfertőzések) fokozott kockázatához vezethet.

Otthoni tárolás esetén tehát nincs szükség a fogkefe tokra Brown szerint.

„Ha aggódik az ürülék részecskék miatt az öblítő WC-ből, akkor vagy csukja be a fedelet, vagy helyezze a fogkefét a lehető legtávolabb a WC-től”

– teszi hozzá.

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) valóban azt tanácsolja a betegeknek, hogy ne fedjék le rutinszerűen a fogkeféket, illetve ne tárolják azokat zárt edényekben, és a HuffPostnak nyilatkozó fogorvosok is ezt a tanácsot osztották.

„Nem javaslom a fogkefe tokokat, kivéve, ha valóban meg tudunk győződni arról, hogy a fogkefe sörtéi teljesen szárazak, mielőtt a fogkefét a tartályba helyezzük”

– mondta Dr. Richard Lipari New York-i fogorvos.

Míg a fogorvosok nem javasolják a fogkefe tok használatát napi szinten, utazáskor kissé másképp gondolkodnak.

„Nem rossz ötlet, ha utazás közben is védjük a fogkefét. Személy szerint úgy gondolom, hogy a fogkefe tokokat csak utazás közben szabad használni. Nem szeretném, ha a sminkem vagy a bőrápoló termékeim hozzáérnének a fogkefém sörtéihez”

– mondta Davis, aki régebben papírtörülközőt tekert a fogkeféje sörtéi köré, de most már utazótáskát használ, hogy tisztán tartsa, és megakadályozza a közvetlen érintkezést más piperecikkekkel vagy csomagolt tárgyakkal.

A többi szakértő hasonlóképpen azt tanácsolta, hogy csak nagyobb, az egész kefét magába foglaló tokot használjunk, ne pedig egy kis sörtékkel ellátott fejfedőt, ha meg akarjuk védeni fogkefénket az utazás közben. Csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen még nedves, amikor becsomagoljuk és amikor tehetjük, vegyük ki a tokból.

Emellett vannak más fontos lépések is annak érdekében, hogy fogkefénk a lehető legtisztább és leghigiénikusabb legyen. Ahogy már említettük, tartsuk távol a WC-től, mert ha utóbbit nyitott fedéllel húzzuk le, a benne lévő baktériumok a fogkefére kerülnek.

A fogkefét a mosdókagylótól és minden olyan helytől érdemes távol tartani, ahol mások esetleg fogat vagy kezet mosnak, hogy elkerüljük a szennyeződést. Emellett gyakran, három havonta cseréljük le a fogkefénket, valamint ha betegek voltunk.

(Huffpost)

Nyitókép: Unsplash