Otthonukat takarító anya és lánya

Tavaszi nagytakarítás előtt állsz? Segítünk benne!

Sokan azzal köszöntik a tavaszt, hogy alaposan kitakarítják az otthonukat. Ebben segítünk praktikus útmutatónkkal, melyben megmutatjuk, mik azok az elvégzendő házimunkák, melyektől lakásunk újjászületik.


1. Ablakmosás

Ügyeljünk arra, hogy felhős napot válasszunk az ablakmosáshoz. Ha túl napos az idő, a tisztítószer túl gyorsan szárad meg, és csíkok maradnak. A víz és egy mikroszálas kendő általában hatékonyabban tisztítja az ablakokat, mint a vegyszerek. Mi magunk is készíthetünk saját üvegtisztító oldatot 1/4 csésze denaturált szeszből, 1/3 csésze ecetből és desztillált vízből.

2. Elhanyagolt felületek

A tavaszi nagytakarítás lehetőséget ad arra, hogy azokkal a felületekkel is foglalkozzunk, amelyek felett nap mint nap átsiklunk. Évente egyszer alaposan tisztítsuk meg a szegélyléceket, az ajtókereteket és a falakat. Mossuk le őket egy szivaccsal és egy vödör meleg vízbe kevert mosogatószerrel.

3. Szőnyegek mélytisztítása

Egy új szőnyeg garanciájának megőrzése érdekében 12-18 havonta szükség lehet annak szakszerű tisztítására. Ellenkező esetben a szőnyegtisztítást saját magunk is megoldhatjuk: bérelhetünk egy mélytisztítót, vagy vásárolhatunk egy otthoni használatra tervezett, professzionális modellt. A legjobb tisztítás érdekében gondosan kövessük a tisztítóoldat keverésére, az öblítésre és a szárításra vonatkozó utasításokat.

4. Bútorok és készülékek alatti tisztítás

A padló porszívózása előtt kérjünk meg valakit, hogy segítsen áthelyezni a kanapét és a székeket, és feltekerni a szőnyegeket. Távolítsuk el a konyhai készülékeket a faltól, amennyire csak tudjuk.

5. Bútorok felfrissítése

Állítsuk helyre a sima bőrt kárpittisztítóval és kondicionálóval. Használjunk velúrkefét a nubuk bőr felfrissítéséhez. A fabútorok esetében használjuk az alábbi receptet egy teljesen természetes tisztítószer és polírozó készítéséhez: keverjünk össze 1/2 teáskanál olívaolajat és 1/2 csésze ecetet vagy citromlevet egy műanyag szórófejes flakonban; rázzuk jól össze, és fújjuk mikroszálas kendőre.

6. Poros lámpatestek tisztítása

Használjunk mikroszálas kendőt a lámpatestek és izzók portalanítására, a mennyezeti ventilátorok esetében pedig létra helyett fogjunk inkább egy kihúzható nyelű porszívót. A koszos izzók tisztításához enyhén nedvesítsünk meg egy ruhát ecettel, és töröljük át. Mindig győződjünk meg róla, hogy az izzók hűvösek, és a kezünk száraz. A lámpatesteket a szoba többi részének takarítása előtt kezeljük, hogy a lehulló por ne zavarja meg a már megtisztított felületeket.

7. Ruhatár szelektálása, felfrissítése

Az éppen nem viselt vagy nem használt tárgyak elrejtett helyen történő tárolása segít racionalizálni a gardróbot, és a szezonális alapvető dolgokat előtérben tartani. Tegyük el a téli ruhákat és a csizmákat, így rengeteg hely marad a melegebb időjárás során viselt darabok számára. Érdemes mindig felcímkézni a tárolókat és dobozokat, hogy jövőre is tudjuk, hol találja meg a téli ruháinkat.

(BHG)

Nyitókép: Shutterstock