Pozitív terhességi teszt rózsaszín háttéren.

A szomszédság befolyásolhatja a párok teherbeesési esélyeit

A gazdaságilag hátrányos helyzetű környéken élők körülbelül 20%-kal kisebb eséllyel esnek teherbe, mint a nagyobb anyagi forrással rendelkező területekről származó emberek.

A hátrányos helyzetű városrészekben a gazdasági egyenlőtlenségeket kezelő beruházások javíthatják a termékenységet ezeken a területeken a szerzők szerint, akik a „termékenységet”, vagyis a havonta történő teherbeesés valószínűségét vizsgálták.

„Több tucat tanulmány foglalkozik azzal, hogy a szomszédság környezete hogyan függ össze a születés kedvezőtlen kimenetelével, de a fogantatás előtti időszakot strukturális szempontból erősen alul tanulmányozták. Kiderült, hogy már a fogantatás előtt is lehetnek olyan dolgok, amelyek befolyásolják az egészségünket”

– magyarázta Mary Willis, a tanulmány szerzője, az Oregoni Állami Egyetem Közegészségügyi és Humán Tudományok Főiskolájának posztdoktori ösztöndíjasa az egyetem sajtóközleményében.

A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány a Bostoni Egyetem folyamatban lévő, PRESTO (Pregnancy Study Online) nevű kutatási projektjének adatait használta fel.

Az oregoni kutatók 6 356 amerikai személyt elemeztek a 2013 és 2019 között gyűjtött adatokból. A résztvevők életkora 21 és 45 év között volt, és termékenységi kezelés nélkül próbáltak teherbe esni.

A résztvevők legfeljebb egy éven keresztül nyolchetente online kérdőívekben válaszoltak a menstruációs ciklus jellemzőire és a terhességi állapotra vonatkozó kérdésekre. A tanulmányban 3725 terhességet dokumentáltak ebben az időszakban.

A kutatók ezután összehasonlították a résztvevőket a „területi nélkülözési index” pontszámaik alapján, amely a környék társadalmi-gazdasági erőforrásait mérte. A csoport ezt a pontszámot országos és államon belüli szinten is mérte.

Az országos rangsor alapján a leginkább hátrányos helyzetű környékeken élők 19%-21%-kal kisebb eséllyel estek teherbe, mint a legkevésbé hátrányos helyzetű környékeken élők. Az államon belüli rangsor alapján a csökkenés 23%-25% volt.

„Az a tény, hogy országos és állami szinten is ugyanazokat az eredményeket látjuk, valóban azt mutatja, hogy a környékbeli hátrányos helyzet befolyásolhatja a reproduktív egészséget, beleértve a termékenységet is”

– mondta Willis.

A tanulmány azonban csak összefüggést talált a környék jövedelme és a termékenységi szint között, nem pedig ok-okozati kapcsolatot.

A vizsgálatban résztvevők többsége fehér bőrű volt, négyéves főiskolai végzettséggel rendelkezett, és évi 50 000 dollárnál többet keresett.

A közegészségügyi kutatások rávilágítottak az egészség társadalmi meghatározó tényezőinek fontosságára, és arra az elképzelésre, hogy az irányítószám a legnagyobb előrejelzője az általános várható élettartamnak.

„De azt a koncepciót, hogy a szomszédságod befolyásolja a termékenységedet, nem vizsgálták alaposan. Ráadásul a meddőségi kutatások világa nagyrészt az egyéni tényezőkre összpontosít, így amikor környezetvédelmi epidemiológusként kerültem ebbe a tanulmányba, arra gondoltam, hogy strukturális problémaként kellene vizsgálnunk a kérdést”

– jegyezte meg Willis.

A termékenységi kutatás strukturális szempontból történő megközelítése segíthet a meddőség általános csökkentésében vagy megelőzésében, mondta Willis, megjegyezve, hogy a termékenységi kezelések magas költségei csak a jelentős forrásokkal rendelkező családok számára teszik azokat elérhetővé.

(Medical Xpress)

Nyitókép: Shutterstock