Fiatal terhes nő a pocakját keni

Hogyan előzhetjük meg a terhességi csíkok kialakulását?

Valószínűleg a számodra sem ismeretlen az a tény, hogy a terhességi csíkok, azaz a striák sok esetben a várandósság alatt, vagy után alakulnak ki a hason. Ezekkel persze semmi baj nincsen, ez egy természetes folyamata a bőrnek, azonban ha szeretnéd őket halványítani, vagy megelőzni a kialakulásukat, akkor erre adunk néhány tippet.


Mik is a striák?

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a striák a hegek egy olyan típusa, amely akkor keletkezik, amikor a bőr nagyon gyorsan összemegy vagy megnyúlik. Általában gyors hízás, gyors súlyveszteség, illetve gyors izomnövekedés esetén jelentkeznek.

Ami a striák tudományos működését illeti, a bőr olyan fehérjéket (kollagént és elasztint) tartalmaz, melyek támogatják és lehetővé teszik, hogy megnyúljon. Amikor azonban a bőr gyorsan megnyúlik, ezek a fehérjék megrepedhetnek, és striák formájában jelennek meg. A terhességi csíkok leggyakoribb esetben a harmadik trimeszterben jelennek meg, mikor a bőr a leginkább megnyúlik.

Megelőzhetőek a striák?

Bár a terhességi csíkok kialakulását nem előzhetjük meg 100%-ban, de néhány dolgot tehetünk a megjelenésük esélyének csökkentéséért.

A 100%-os megelőzés azért nem lehetséges sajnos, mert olyan tényezők is szerepet játszanak a terhességi csíkok megjelenésében, mint a genetika, a hormonális változások, illetve a bőrtípusunk.

Hogyan előzhetjük meg a terhességi csíkok kialakulását?

1. Maradj mindig hidratált

Ha elegendő vizet fogyasztasz egy nap, akkor a bőröd is hidratált, rugalmas és puha marad, ami nagyban csökkentheti a striák kialakulásának valószínűségét. Minimalizáld a koffein fogyasztást és igyál minél több vizet.

2. Használj Centella Asiatica kivonatot

A centella asiatica olaj olyan hatóanyag, mely serkenti a kollagéntermelést. Ezáltal öregedésgátló, bőrfeszesítő és tonizáló szerként működik. Ez a kivonat népszerű az ayurvédikus gyógyászatban, és évszázadok óta használják bőrbetegségek kezelésére. Megakadályozza a striák kialakulását és megjelenését, valamint serkenti a sejttermelést és a fibroblasztokat, amelyek segítenek a szövetek felépítésében.

3. Hialuron és retinol használata

A striák elleni harcban fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő hatóanyagú készítményeket. Igyekezzünk olyan termékekkel kenni az érintett területet, melyek hialuront és retinolt tartalmaznak. A hialuronsav hidratáló és gyulladáscsökkentő hatással bír, így a megelőzésben, de az utókezelésben is hatásos lehet. A terhesség után kialakult striákban pedig a retinoidok lehetnek segítésünkre.

4. Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést és ezáltal elősegíti a bőr egészségét. A testmozgás segíthet az egészséges testsúly megtartásában, de persze egészséges étrenddel együtt működik igazán hatékonyan. Ezáltal a gyors súlygyarapodás is elkerülhető, ami a striák kialakulásáért felel.

Nyitókép: Shutterstock

(Byrdie)