Kis paradicsom nagy paradicsomnak látott tükörképével szemben

4 mód, amellyel gyerekünk testképét erősíthetjük

A szülők kulcsszerepet játszanak a gyerekek testükkel kapcsolatos érzéseiben.

A szülők különösen fontos szerepet játszhatnak abban, hogy segítsenek gyermekeiknek kialakítani azt a fajta testértékelést, melynek segítségével átvészelhetik a különböző testváltozásokat, a súlygyarapodástól és -csökkenéstől kezdve a sérüléseken át az öregedésig.

Egy, a pozitív testképpel rendelkező lányok anyáinak konkrét viselkedésformáit elkülönítő tanulmány a szülők alábbi testkép-erősítő stratégiáiról számolt be:

1. Légy szeretetteljes a saját és mások teste iránt

Fontos, hogy kerüljük a saját testünk leértékelését, a testsúlyról vagy fogyásról való beszélgetést, valamint a mások testéről és testsúlyáról való diskurzust. A kutatók által szűrésnek nevezett technikával kiszűrhetők a diétás kultúra üzenetei, mellyel, segítünk megóvni gyerekeinket attól a közkeletű felfogástól, hogy másképp kell kinézniük ahhoz, hogy szeressék magukat, vagy hogy mások szeressék őket.

2. Legyen világos, hogy a fogyókúra nem egészséges

Ennek hangsúlyozása segíthet megvédeni gyerekünket attól, hogy egyáltalán belevágjon a fogyókúrába, amely ötszörösére növeli az étkezési zavar kialakulásának kockázatát. A pozitív testképpel rendelkező gyerekek szülei rendszeresen kommunikálják gyermekeik felé, hogy nem nézik el és nem helyeslik, hogy megpróbálják manipulálni a testük kinézetét az ételek megvonásával vagy korlátozásával vagy a túlzott testmozgással.

3. Elfogadás

Egy kamasz számára ma már számtalan üzenetet dől a médiából, a kortársaktól vagy akár a családtagoktól, edzőktől és tanároktól is, hogy a testének vékonynak kell lennie ahhoz, hogy elfogadható vagy egészséges legyen. Éppen ezért fontos ennek ellensúlyozása a szülő részéről, és gyerekünk rendszeres megerősítése a pozitív test üzenetekkel, így ő is könnyebben tudja azokat internalizálni és testértékelést építeni saját maga számára.

4. Népszerű képekről és üzenetekről való beszélgetés

A pozitív testképpel rendelkező gyermekek szülei nyíltan beszélnek a helytelennek ítélt társadalmi értékekről, kritikusan állnak hozzá a médiában megjelenő képek némelyikéhez, vagy megkérdőjelezik azokat, és megtanítják a gyermekeiket arra, hogy tudatos fogyasztók legyenek.

Ebben benne van a gyermek megértetése arra nézve, hogy kedvenc rajzfilm figuráik eltúlzott teste a való életben irreális, sőt, egészségtelen vagy hogy felhívják a figyelmet a fotók manipulálásra a közösségi médiában.