Egy nő áll egy mérlegen

Ezért nem jó, ha kritikus vagy önmagaddal, amikor kilókról van szó

A testsúly miatti bántalmazás miatt sokszor olyan szokásokat kezdünk el gyakorolni, melyek egészségünkra negatív hatással vannak.


Egy friss tanulmány szerint a fogyásért küzdő felnőttek többségét bántalmazzák súlya miatt. A testsúlyhoz kapcsolódó diszkrimináció megtapasztalása kevésbé egészséges étkezési és testmozgási magatartással, valamint nagyobb stresszel jár együtt – írja a Psychology Today.

Az eredmények rávilágítanak, hogy a mások súlyával kapcsolatos megjegyzéseinket el kell hagynunk.

A koronavírus következtében történő korlátozások miatt ráadásul számos embernek kell szembenéznie a túlsúly problémájával. Nekik fokozottan nehéz megküzdeni a jelenlegi időszakkal: egyszerre próbálnak kilábalni a járvány okozta károkból és eltűrni azt, hogy megjegyzéseket kapnak testükre.

Egy, az Obesity folyóiratban közzétett tanulmány szerint a megkérdezett felnőttek több mint felét (55-61%) érte már atrocitás, esetleg hátrányosan megkülönböztetés testsúlyuk miatt.

A felmérésben hat országból – Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság és Egyesült Államok –, összesen 23.413 felnőtt (főleg nők) vett részt. Ők valamennyien olyan viselkedésmintákat mutattak, melyek akadályozzák az egészséges, tartós fogyást, esetenként pedig még akár további súlygyarapodást is eredményezhetnek. Ilyen például a stressz okozta megnyugvást adó evés, falásroham is.

Samuel Ramos/ Unsplash

Azok, akik beszámoltak erről a súlybélyegzésről, összességében stresszesebbnek érezték magukat. A pszichológiai stressz orvosi szempontból különösen veszélyes, hiszen számos szervrendszerre kihat. Ilyenkor az adott egyént a súlygyarapodás mellett olyan krónikus betegségek is veszélyeztetik, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek is veszélyeztetik.

Az új tanulmány azért jelentős, mert megmutatja, mennyire elterjedt és általános a stressz és az elutasítottság érzése azon felnőttek között, akik aktívan próbálnak fogyni. Végül pont ez az érzés vezet ahhoz, hogy egészségtelenül étkezzenek, amely csak rontja állapotukat.

A koronavírus számos és bonyolult utóhatásának kezelése között tehát a súllyal kapcsolatos megbélyegzés is szerepet kap.