A Föld rózsaszín háttér előtt

3 tévhit a minket körülvevő világról, aminek te is bedőltél

A minket körülvevő világ egy varázslatos hely. Az, ahogyan minden kölcsönhatásba lép egymással, dinamikus világot hoz létre, amelyet gyakran félreértünk. Azonban ha közelebbről megvizsgáljuk, jobban megérthetjük a bolygót, melyet otthonunknak nevezünk. Lássunk 3 tévhitet a minket körülölelő világról.


A tengerszint emelkedését az olvadó jégsapkák okozzák

Az utóbbi időkben rengeteget olvashattunk a jéghegyek, gleccserek és jégtakarók olvadásával kapcsolatban, ami komoly problémát jelent bolygónkra nézve. A NASA arra figyelmeztet, hogy a hatalmas grönlandi jégtakaró évente körülbelül 300 gigatonna jeget bocsát ki az óceánba és ez okozza a tengerszint emelkedését. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Nemzeti Óceánszolgálata azonban egyértelműen kijelenti, hogy nem a jéghegyek olvadása okozza a tengerszint emelkedését.

Ha egy jégkockát teszünk a vízzel teli poharunkba, annak szintje megemelkedik. Azonban mikor a jég elolvad, a vízszint nem emelkedik tovább. Ugyanez a folyamat érvényes a tengerszint emelkedésére is.

Bár az igaz, hogy a tenger szintje megemelkedik, amikor a gleccserektől elszakadó jéghegyek becsobbannak a vízbe, de ha a jégdarab már a felszínen van, a tenger szintje nem emelkedik újra, amikor a jég elolvad.

A fakitermelés felelős az esőerdők irtásáért

A National Geographic szerint az esőerdők riasztó ütemben tűnnek el – írja a Listverse. Egykor a földterület 14%-át fedték le, de mára már csak 6%-át foglalják el és a trópusi esőerdők több mint 50%-a eltűnt 1947. óta. Az esőerdőkben élő fajok akár 10%-a is eltűnhet tízévente. De ki az igazi tettes?

Az élőhelyek ilyen mértékű és tempójú elvesztése annak köszönhető, hogy percenként 40 hektárnyi esőerdőt irtanak ki mezőgazdasági és ipari fejlesztések céljából. Ez a tevékenység fa előállítására, szarvasmarha takarmányozására, vagy autópályaépítés céljára szolgáló terület megtisztítás.

Az az elképzelés, hogy a fakitermelés felelős egyedül az esőerdők elpusztításáért, tévhit. Valójában a jelenlegi fakitermelés a bolygó esőerdő irtásainak legfeljebb 10%-át teszi ki. Azonban a többi művelet, amely csökkenti az esőerdők kiterjedését, pusztítóbb hatással lehet az élővilágra. Például a trópusokon a mezőgazdaság felelős az erdőirtás 80 százalékáért, amelynek nagy része három árucikkhez kötődik: a pálmaolajhoz, szójababhoz és a marhahúshoz.

Az erdőtüzek teljesen tönkreteszik az ökoszisztémát

Egy általános tévhit szerint az erdőtüzek teljesen tönkreteszik az ökoszisztémákat. Ehelyett azonban bizonyos értelemben újraélesztik őket – mindaddig, amíg a tüzek nem túl hevesek és nem válnak kezelhetetlenné.

A kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium kijelenti, hogy az alacsony intenzitású, ellenőrizhető erdőtüzek valójában létfontosságúak számos faj túlélése szempontjából. Előnyösek az ökoszisztémák számára azáltal, hogy megtisztítják az erdő talaját, beengedik a napfényt az erdőbe, és táplálják a talajt a gyengébb fajok eltávolításával. Ennek eredményeként az erdő egészségügyi állapota újra felfrissül. Az alacsony intenzitású tüzek ugyanakkor segíthetnek megelőzni a nagyobb károkat okozó erdőtüzeket is.

Az alacsony intenzitású erdőtüzek elpusztítják a fákat megcélzó betegségeket és kártevőket, és segítenek megőrizni bizonyos fafajokat. Egyes növények, mint például a fahéj és a bozóttölgy pedig intenzív hőt igényelnek a magok csírázásához.

Nyitókép: Getty