5 tojáshelyettesítő élelmiszer, ami bármikor megmenti a süteményedet
Nincs tojás a hűtődben, pedig sürgősen szükséged lenne rá? Ne aggódj, van rá megoldás, nem is egy!
Ha sütemény, omlett vagy krémes öntet van napirenden, de nincs otthon tojás, nem kell a boltba rohannod, hiszen valószínűleg már van a konyhádban megfelelő tojáshelyettesítő anyag. Olvass tovább a legjobb opciókért, amelyek meg fognak menteni egy ilyen szűkös helyzetben.
Az első dolog, amit a tojáspótló kiválasztásakor tudnod kell, hogy a tojás sok különféle feladatot ellát a konyhában. Amellett, hogy nedvességet juttat a különböző pékárukba, a tojás kötő-, emulgeáló- és kovásszá tevő anyagként is fontos szerepet játszhat, bizonyos recepteknél pedig a textúra és a megjelenés szempontjából kulcsfontosságú. Mielőtt megpróbálkozol a cserével, találd ki, hogy a tojás milyen feladatot lát el az adott receptben.
1. Len „tojás"
A legjobb: olyan sütési receptekhez, amelyekben a tojást kötőanyagként funkcionál
A len „tojás" remekül helyettesíti az igazit, ha olyan receptet készítesz, amelyben a tojás kötőanyagként szolgál. Egy tojásnak megfelelő mennyiséghez őrölj meg 1 evőkanál lenmagot konyhai robotgépben, és keverd össze 3 evőkanál vízzel, amíg teljesen össze nem keveredik. Hagyd öt percig pihenni, hogy besűrűsödjön, mielőtt felhasználnád a receptben. A lenmagtojás enyhén diós ízt eredményez, ezért remekül használható olyan receptekben, ahol ez működik, például teljes kiőrlésű pékárukban és palacsintákban.
2. Író
A legjobb: olyan receptekhez, amelyekben a tojás feladata a nedvesség és a kötőanyag biztosítása; puha süteményekhez
Ha süteményt sütsz, vagy egy adag muffint készítesz, az író is megteszi a hatását. Ez az erjesztett tejital nedvességet ad a pékáruknak, és segít megkötni az összetevőket olyan receptekben, amelyek már tartalmaznak kovászt adó anyagot (például szódabikarbónát vagy sütőport). Ehhez a cseréhez használj kb. fél dl írót minden egyes tojás helyett, amelyet a recept előír.
3. Avokádópüré
Fotó: Shutterstock
A legjobb: olyan receptekhez, amelyekben tojás a nedvességért felel
Az avokádópüré meglehetősen különbözik a tojástól, de gazdag, pikáns íze és sűrű, krémes állaga valójában kiváló tojásimitátorrá teszi olyan süteményekben, amelyekben a tojást elsősorban a nedvességért használjuk − gondoljunk csak a brownie-kra vagy a muffinokra. A tojás hiánya azt jelenti, hogy a recept valószínűleg nem barnul meg annyira, de a végeredmény így is szép lesz. Egyszerűen pépesítsd az avokádót, amíg selymesen sima nem lesz, és használj kb. fél grammot egy tojás helyettesítésére.
4. Joghurt
A legjobb: olyan receptekhez, amelyekben tojást a nedvesség és a kötés érdekében használjuk
Egy másik erjesztett tejtermék, amely helyettesítheti a tojást. A natúr joghurt jól teljesít az olyan receptekben, amelyekben a tojás kötőanyagként funkcionál, nedvességet ad és javítja a késztermék állagát. Ez az opció a legjobban süteményekben, muffinokban és más olyan receptekben működik, amelyekben már van kovászanyag. Ehhez a cseréhez használj fél dl natúr joghurtot egy tojás helyettesítésére.
5. Növényi olaj, víz és sütőpor
A legjobb: olyan receptekben, amelyekben a tojást kovászként alkalmaznád
Ezt a három alapanyagot kombinálva kovászoló erejű tojáspótlót készíthetünk gyors kenyerekhez, pogácsákhoz és más süteményekhez. Egy tojás helyettesítéséhez egyszerűen keverj össze 1,5 evőkanál növényi olajat 1,5 evőkanál vízzel és 1 teáskanál sütőporral.
Forrás: Pure Wow
Nyitókép: Shutterstock