A túlzott kávéfogyasztás növeli a demencia kockázatát
Bár naponta pár csésze kávé üdítően hathat ránk, nem érdemes átesni a ló másik oldalára, írja a Medical Press. A legfrissebb kutatások szerint a túlzott kávéfogyasztás kisebb agyi teljes térfogattal és a demencia fokozott kockázatával jár.
A Dél-ausztrál Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kísérletében 17 702 brit Biobank-résztvevőt (37-73 éves) megfigyelve értékelte a kávé az agyra gyakorolt hatásait, és megállapította, hogy azok, akik hatnál több csésze kávét ittak, azoknál naponta 53 százalékkal nőtt a demencia kockázata.
„A kávé a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Mégis, mivel a globális fogyasztás meghaladja az évi kilencmilliárd kilogrammot, kritikus fontosságú, hogy megértsük az esetleges egészségügyi következményeket. Ez a legszélesebb körű vizsgálat a kávé, az agytérfogat-mérés, a demencia és a sztrók kockázata közötti összefüggésekről – és egyben a legnagyobb tanulmány is, amely figyelembe veszi a térfogatmérő agyi képalkotó adatokat és a zavaró tényezők széles körét"
– fogalmazott Kitty Pham, a Dél-ausztrál Egyetem Ph.D. jelöltje és a kísérlet vezető kutatója.
A Dél-ausztrál Egyetem Precíziós Egészségügyi Központjának igazgatója, Elina Hyppönen professzor szerint bár a hír fájdalmas lehet a kávé szerelmeseinek, a lényeg megtalálni az egyensúlyt a közt, mit fogyasztunk és hogy az egészség szempontjából mi az előnyös számunkra.
„Ez a kutatás létfontosságú betekintést nyújt a túlzott kávéfogyasztásról és az agy egészségéről, de sok dologhoz hasonlóan az életben, itt is a mértékletesség a kulcs. Bár a pontos mechanizmusok nem ismertek, az egyik egyszerű dolog, amit tehetünk, hogy hidratált állapotban tartsuk magunkat és ne felejtsünk el inni egy kicsit vizet a csésze kávé mellé"
– tette hozzá.
Hyppönen szerint a napi átlag kávéfogyasztás valahol egy és két csésze kávé között van. Ez a mérték néha változhat, és napi néhány csésze kávé elfogyasztása még rendben van, azonban ha a megivott kávék száma erősen közelít a hathoz, változtassunk.