Újévi fogadalmak listás füzet, toll, kávéscsésze, szemüveg és növény rózsaszín háttéren

Hogyan tegyünk (és tartsunk be) újévi fogadalmakat?

Bár a fogadalmak több mint fele kudarcba fullad, nem kell, hogy a mieinkkel is ez történjen. Cikkünkben segítünk, hogyan találhatod meg a megfelelő fogadalmat, hogyan készíthetsz tervet vele kapcsolatban, hogyan érheted el és hogyan tarthatod be hosszú távon.


A megfelelő fogadalom kiválasztása

Közhelyesnek tűnhet, de tényleg sok múlik azon, hogy akkor kínáljuk magunk számára a legjobb esélyeket, ha olyan célt tűzünk ki, amely megvalósítható.

A FranklinCovey nevű időgazdálkodási cég szerint a fogadalmat tevők egyharmada január végéig sem tudja betartani újévi fogadalmát. Ezek nagy része azért nem sikerül, mert nem a megfelelő fogadalmakról van szó.

Egy fogadalom három fő okból lehet rossz:

  • Ez egy olyan fogadalom, amelyet az alapján hoztunk létre, hogy valaki más (vagy a társadalom) azt mondja, hogy változtassunk
  • Túl homályos
  • Nincs reális tervünk az elhatározásunk megvalósítására.

A céljainknak okosnak – SMART-nak – kell lenniük. Az angol kifejezés itt valójában egy rövidítést jelöl, amelyet a Management Review című folyóiratban 1981-ben alkottak meg a specific, measurable, achievable, relevant and time-bound (specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött) kifejezésre. Ezt alapvetően a menedzsmentben használják, de a fogadalmakra is alkalmazható.

1. Specifikus

Az elhatározásának teljesen konkrétnak és világosnak kell lennie. Vagyis az nem elég, hogy „Le akarok fogyni", ennél konkrétabb célt kell kitűznünk, például, hogy mennyit és milyen időintervallumban akarunk fogyni.

2. Mérhető

A fogyással vagy evéssel kapcsolatos fogadalmaknál ez nyilvánvalónak tűnhet, de más célkitűzésnél is fontos. Például ha abba akarjuk hagyni a körömrágást, készítsünk fotókat a körmeinkről bizonyos időközönként, hogy lássuk a fejlődést, mondja Jeffrey Gardere, a Touro College of Osteopathic Medicine pszichológusa és professzora.

A fejlődést követő naplózási technika a viselkedés nyomon követésére szolgál, és megerősítheti a fejlődést, függetlenül attól, hogy milyen elhatározásunk van.

3. Elérhető, megvalósítható

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek nagy, elérendő céljaink, de ha túl gyorsan próbálunk túl nagy lépést tenni, az frusztráló lehet, és az életünk más területeit is befolyásolhatja, mert átveszi az irányítást minden felett. Így például az az elhatározás nem túl reális, hogy 30 éves korunkban eldöntjük, öt év alatt elég pénzt takarítunk meg, hogy nyugdíjba menjünk, de havi 40-50 ezer forint plusz megtakarítás talán igen.

4. Releváns

Ez egy olyan cél, ami valóban fontos a számunkra, és a megfelelő okok miatt valósítjuk meg?

„Ha önutálatból, lelkiismeret-furdalásból vagy az adott pillanatban erős szenvedélyből teszed, az általában nem tart sokáig. De ha felépítesz egy folyamatot, amelyben keményebben gondolkodsz azon, hogy mi a jó neked, megváltoztatod az életed szerkezetét, olyan embereket hozol az életedbe, akik megerősítik ezt az elhatározásodat, akkor szerintem van esélyed harcolni”

– magyarázza Dr. Michael Bennett amerikai pszichiáter.

5. időhöz kötött

Időhöz kötött. Az „elérhető” kifejezéshez hasonlóan a célunk eléréséhez vezető idővonalnak is reálisnak kell lennie. Vagyis elegendő időt kell adnunk magunknak, hogy megvalósítsuk, sok kisebb köztes célt kitűzve közben.

„Koncentrálj ezekre a kis győzelmekre, hogy fokozatosan haladhass előre. Ha szokást alakítasz ki, akkor a következő évtizedre tervezel, nem a következő pár hónapra”

– mondja Charles Duhigg, a The Power of Habit (A szokás hatalma) című könyv szerzője, a New York Times korábbi írója.

(New York Times)

Nyitókép: Shutterstock