Egy kezeit harcra emelő szobor egy Kyiv felirat mellett

A divat világa egyesül a háború ellen – Így segítenek az orosz-ukrán konfliktus bajbajutottjain​

Ukrajnában már egy hete tart a háborús helyzet, a világon pedig rengetegen próbálnak segíteni a bajba jutott embereken. A helyzetre való tekintettel a kreatív szakmában dolgozók — köztük a divatipar nagyjai is — igyekeznek mozgósítani minden kapcsolatukat, hogy adományokkal vagy információnyújtással többet tegyenek a jó ügy érdekében.


A divatiparban és más kreatív szektorokban dolgozó emberek közül sokan Ukrajnában maradtak, és ismertségüket kihasználva próbálnak többet tenni annak érdekében, hogy az ottani állapotokkal mindenki szembesüljön. Többek között Svitlana Bevza, aki nemrég mutatta be legújabb kollekcióját a New York-i divathéten, úgy döntött, hogy Kijevben marad, és adományozási linkeket tesz közzé közösségi média oldalain, valamint testközelbe helyezi a tragikus állapotokat. Ő és Julie Pelipas — stylist, a Bettter nevű márka alapítója — szólították fel a divatáruházakat az orosz termékek bojkottálására.

Néhányan az ukrán határ mentén próbálnak ruhákat és ellátmányt juttattatni a ukrán és lengyel határra, valamint a krakkói pontokra. Többek között a Tender & Dangerous nevű kesztyűgyártó cég tanácsadója és alapítója, Luka Vynnycho is az átjutásban próbál segíteni a bajbajutottaknak, Tanya Ruban, ukrán modell pedig a támogatások összegyűjtésénél veszi ki a részét a munkából.

A közösségi médiának köszönhetően nagyon gyorsan terjednek az adománygyűjtő oldalak linkjei, mindezek mellett bárki megoszthat friss információkat vagy reményteli üzeneteket. Az LVMH-díjra jelölt tervező, Anton Belinsky nemrég osztott meg egy fényképet, melyen a kezével béke jelet formáz, miközben fekete füstfelhő száll fel a mellette elterülő mezőn.

Anastasiia Gutnyk — stylist — és Sonia Kvasha, a Vogue Ukraine egykori szerkesztője azon dolgoznak közösen, hogy hasznos információkat terjesszenek.

„Állandóan telefonálok. Elmegyek a tüntetésekre. Mindenki mindent megtesz, hogy elérjen másokat. Tudom, hol vannak a barátaim az országban és tudom, hogy hol hullanak a bombák. Mindent tudok. Ha valakinek el kell jutnia egyik városból a másikba, akkor elmondjuk nekik a szükséges információkat”

— olvashatjuk a Vogue cikkében.

Az Ukrajnában ragadt emberek mindegyikének szüksége van valamire a túléléshez vagy a megnyugváshoz, ezekben az ügyekben többen tárgyalnak olyan vállalatokkal, akik esetleg ki tudják segíteni a bajbajutottakat valamilyen formában. Valakinek egy régi autót próbálnak eljuttatni, esetleg pénzt, de olyan is előfordul, hogy csak levetett ruhákkal képesek szolgálni, de a jótékonysági szervezetek szerint még a szakadt göncök is hatalmas segítséget jelentenek ebben a helyzetben.

„Amikor egy rakéta van a lakásodban, nem gondolkodsz azon, hogy mit veszel fel. Még mindig hideg van. Az emberek abban mennek el, ami rajtuk van, és van, akinek nincs mibe átöltözni. A barátom 70 éves szülei mindent elfelejtettek a nyomás miatt. Tényleg minden számít, amit csak meg tudsz tenni. Apró lépések. Nincs olyan, hogy te. Ez egy közös erőfeszítés."


Nyitókép: Instagram/bevza_svitlana