Egy asztronauta a Nemzetközi Űrállomáson

Ilyet még nem láttál: így zajlik egy űrhajós lefekvés előtti rutinja

Egy időben a YouTube tele volt hírességek lefekvés előtti rutinját bemutató videókkal, viszont ezek gyorsan egyhangúvá és unalmassá váltak. Most azonban egy frissen közzétett felvételen egy asztronauta mutatja be, miként készülődik alváshoz egy gravitációmentes térben.

A videót az Európai Űrügynökség tette közzé a hivatalos YouTube-csatornáján. A négyperces felvétel sztárja Matthias Maurer asztronauta, aki éppen a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén teljesíti szolgálatát. Természetesen a több hónapos küldetés során az űrhajósok sem hanyagolják el a tisztálkodást, viszont nullgravitációban egy kicsit máshogy néz ki a folyamat, mint a Földön.

Az olyan hétköznapi cselekvések, mint az arcmosás vagy a fogmosás, extra bonyodalommal járnak, mivel a víz, a fogkrém, valamint a törölköző egyszerűen ellebegnek az ember kezének ügyéből. A problémamegoldásra már egy jól berögzült módszerük van az űrhajósoknak, melyet a videóban végig lehet kísérni.

Amint Maurer végez teendővel a priccséhez lebeg, közben a kezét használva átmászik a sötét Űrállomáson, melyben a pirosan világító kijelzők és a pislákoló fények igazán hátborzongatóvá teszik a legkért.

A NASA-nál, ezzel együtt pedig a Nemzetközi Űrállomáson is feszült jelenleg a hangulat, ugyanis a Földön zajló politikai ellentétek és a háborús helyzet az űrbe is eljutott. Az orosz űrhajósok a fedélzeten maradnak addig, amíg a helyzet enyhülni nem kezd, az Orosz Szövetségi Űrügynökség vezetője pedig rendszeresen fenyegeti az Egyesült Államokat és Európát. A helyzetről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Forrás: Futurism