Egy szerpentines autóút

​Ezeket érdemes tudnod, ha rosszul szoktál lenni utazás közben

Nehéz kérdés, hogy az emberek nagy része miért émelyeg már rövid kocsiutak alatt is, míg a másik véglet több órás hajókázásokat is kibír bármiféle rosszullét nélkül. Az utazási betegségre több lehetséges magyarázat is fennáll, cikkünkben igyekszünk a rosszabbul járt csoportnak tippeket adni.


Az utazási betegségek legtöbbször szédüléssel és hányingerrel járnak, de nem lehet biztosan tudni, hogy ez kinél és milyen járművekben fordul elő. Az első és legbiztosabbnak tűnő magyarázat az érzékszervek összezavarodására vezethető vissza. A felvetés szerint az egyensúlyi rendszerünket több érzékszervünk egyfajta kombinációja tarja fenn, melyben szerepet játszik a térészlelés, a látás, valamint a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszerv által közölt információ.

Ha a kapott adatok nem illeszkednek egymáshoz, akkor a szervezet összezavarodik, mely rosszulléthez vezet. Autózás közben a szemünk és a belső fülünk olyan jelet küld az agynak, hogy mozgásban vagyunk, miközben igazából egy helyben ülünk.

Egy másik elmélet szerint azért lehetünk rosszul különböző járművekben, mert testtartásunkat nem tudjuk úgy beállítani, hogy csökkentsük az érzékszervi információk eltérését. Ezért lehetséges az, hogy a sofőrök ritkábban számolnak be ilyen tünetekről, mivel ők sokkal előrébb látják az utat, testüket pedig — a kormánnyal együtt — annak megfelelően képesek mozdítani.

Mitől függ a tünetek súlyossága?

Egy aut\u00f3 els\u0151 \u00fcl\u00e9s\u00e9n \u00fcl\u0151 k\u00e9t ember

Fotó: Unsplash/Alex Jumper

A tünetek előfordulása függhet különböző betegségektől, például migréntől, valamint életkor és nemek szerint is változik a rosszullétek gyakorisága és milyensége. Felmérések szerint az utazási betegség nagyjából tíz éves gyerekek körében tetőzik, és sokkal gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Mindezek mellett a jármű, az utazás időtartama, valamint az utak kanyarodása is befolyásolja az émelygés mértékét.

Hogyan lehet csökkenteni elkerülni?

A legjobb, amit tenni lehet, az az olvasás kerülése mozgó járműben. Az ablakon kinézni és követni az autó útját sokat segíthet a rosszullét elkerülésében, mindezek mellett pedig nem szabad túl sok nehéz ételt fogyasztani indulás előtt. Ajánlatos gyakran szellőztetni a járművet, hogy a benti levegő tisztábbra cserélődjön, valamint többször érdemes szünetet tartani az utak menti megállókban. Súlyos esetekben gyógyszeres kezelés is elérhető, amely minimalizálja a hányingert és a szédülést.


Nyitókép: Unsplash/Ferdinand Stöhr