egy család vacsorázik a teraszon

Mikor érdemes vacsorázni? Ebben az időpontban biztosan nem

Valószínűleg már sok okot hallottál, hogy miért nem szabad lefekvés előtt nassolni, kezdve a savas refluxszal, a rosszabb alvásminőséggel és az egészséges testsúly fenntartásával kapcsolatos kihívásokkal.


A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány azonban megállapította, hogy a vacsora bizonyos időpont utáni elfogyasztása még nagyobb egészségügyi kockázatokkal hozható összefüggésbe, különösen a szív egészsége kapcsán.

A tanulmány, amely 103 389 résztvevő egészségi állapotát és étkezési szokásait vizsgálta, megállapította, hogy azoknál, akik az első étkezést reggel 9 óra után, az utolsó étkezést pedig este 9 óra után fogyasztották (szemben a reggel 8 óra előtti első és a este 8 óra előtti utolsó étkezéssel), nagyobb eséllyel fordultak elő szív- és érrendszeri problémák, köztük szívroham és agyvérzés.

Ezek a hatások a vizsgálatban részt vevő nők körében voltak a legelterjedtebbek.

Meg kell jegyezni, hogy további kutatásokra és vizsgálatokra van szükség ezen eredmények ellenőrzéséhez, de a tanulmány így is meggyőző érvként szolgál a korábbi vacsora elfogyasztása mellett.

​Miért jobb korán vacsorázni (és korán reggelizni)?

Általában a vacsora elfogyasztása 17:00 és 19:00 között ajánlott, hogy elkerüljük a késői étkezésből adódó esetleges egészségügyi kockázatokat. A kora esti vacsora elfogyasztása megelőzi az álmatlanságot és az emésztési zavarokat, de a szív egészségének is kedvez.

n\u0151k egy vacsoraasztal k\u00f6r\u00fcl

Fotó: Unsplash

Mivel a tanulmány a késői reggeli fogyasztásával kapcsolatos lehetséges problémákat is feltárta, a nap első étkezésének időzítése is számít. Ebben az esetben igyekezzünk reggel 8:30 előtt reggelizni. Az ebben az időpontban történő reggelizés összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint kockázatának csökkenésével.

Szerencsére rengeteg magas fehérjetartalmú reggeli lehetőség van (a tojáson kívül), beleértve a quinoa tálakat, a tofu rántottát és a tempeh „szalonna" darabokat.

​Hogyan csillapíthatod a késő esti éhségérzetet?

Persze a késő esti evés időnként elkerülhetetlen. Ebben az esetben az egészséges, tápláló ételek kiválasztása biztosítja, hogy ne tegyél nagyobb kárt az egészségedben. Ha édesszájú vagy, fontold meg, hogy görög joghurthoz gyümölcsöt vagy mézet adsz, amely olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, mint a kalcium és a fehérje, és támogatja a jó bélműködést. A humusz és a zöldségek szintén jó lefekvés előtti nassolnivaló, mivel a humusz alacsony zsír- és kalóriatartalmú, de olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a fehérje, a vas és a rost.

Vannak olyan módszerek is, amelyekkel elkerülheted az éjszakai éhségérzetet, például a napi étkezések gondos megtervezésével. Ez megakadályozza a spontán nassolást, és tudatosabb döntésekhez vezet. Hogy megkönnyítsd a folyamatot, akár előkészítheted az összes hozzávalót egyszerre, amikor felkészülsz a következő hétre.

Forrás: Daily Meal

Nyitókép: Shutterstock