Könnyű vegán előétel receptek, amiket mindenki imádni fog
1. Avokádóval töltött gomba
Fotó: Shutterstock
A töltött gombák gyakran tartalmaznak darált húst, vagy legalábbis sajtot. Ez az egyszerű vegán előétel azonban 100%-ban növényi alapú.
Hozzávalók:
- 45 dkg vajgomba vagy kétspórás csiperke (kb. 12 db gomba)
- 5 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál pezsgőecet
- 2 evőkanál apróra vágott lila hagyma
- 1 teáskanál kóser só
- kb. 40 g apróra vágott pirított mogyoró vagy mandula
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- 1 avokádó, kimagozva, meghámozva és felaprítva
Elkészítés
Távolítsuk el a gombák szárát, majd tegyük a kalapokkal együtt egy sekély tepsibe. Locsoljuk meg 3 evőkanál olívaolajjal, és forgassuk össze, hogy mindenhol érje az olaj a gombákat. Süssük 200ºC-on 10-12 percig, vagy amíg éppen csak megpuhul, majd hagyjuk kihűlni. Papírtörlővel enyhén töröljük le a felesleges nedvességet a gombáról.
Egy közepes tálban keverjük össze a pezsgőecetet, a vöröshagymát és a sót. Vágjuk finomra a szárat, adjuk az ecetes keverékhez a dióval, rozmaringgal, avokádóval és 2 evőkanál olívaolajjal együtt. Töltsük meg a kalapokat az avokádós keverékkel.
2. Krémes Gazpacho
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók (4 főre):
- 68 dkg Róma paradicsom, durvára vágva
- 15 dkg g sült pirospaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csomag (35 dkg g) selyemtofu, darabokra vágva
- 55 g friss fűszernövények, apróra vágva
- 57,5 g vörösborecet
- 4 zöldhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- grillezett bagett szeletek
- olívaolaj
Elkészítés
Egy nagy konyhai robotgépben keverjük össze a paradicsomot, a sült pirospaprikát, a fokhagymát, a tofut, a friss fűszernövényeket, az ecetet, a zöldhagymát, 1 teáskanál sót és 1/2 teáskanál őrölt fekete borsot. Fedjük le, és dolgozzuk össze 1 percig, vagy amíg majdnem sima lesz.
A gazpachót tálaljuk (ízlés szerint akár hűtött állapotban is) grillezett bagett szeletekkel, és további fűszernövényekkel, őrölt fekete borssal, reszelt parmezánnal és/vagy egy csepp olívaolajjal fejezze be.
3. Édesburgonya sült krumpli sült fokhagymás ketchuppal
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók (4 főre):
- kb. 65-70 dkg édesburgonya, 1/2 hüvelykes csíkokra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- ¾ teáskanál tengeri só
- ¼ teáskanál fekete bors
- 3 evőkanál finomra vágott hagyma
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 75 g (agávéval édesített) ketchup
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 230 °C--ra. Béleljünk ki egy nagy, peremmel ellátott sütőlapot tapadásmentes fóliával és helyezzük az édesburgonyát az előkészített sütőlapra. Locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal, majd óvatosan forgassuk össze, hogy az olaj mindenhol bevonja az édesburgonyát. Szórjuk meg sóval és borssal, majd süssük 30 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz, egyszer megkeverve.
Közben egy kis serpenyőben melegítsük fel a maradék 1 evőkanál olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát főzzük 3 percig, időnként megkeverve és hozzáadva a ketchupot.
Jó étvágyat!
Nyitókép: Shutterstock