Mitől lesz vegán egy bor?

Mitől lesz vegán egy bor?

Azt gondolhatnánk, hogy a vegán bor, mint olyan nem létezik, hiszen minden bor és annak előállítása húsmentes kéne legyen. Ez azonban nem teljesen igaz így.


Idén még nagyobb népszerűségnek örvend a veganuár és az egyik legtöbbet feltett kérdés természetesen az, hogy a húskészítmények mellőzése a borról való lemondást is jelenti-e.

De mióta nem vegán a bor? Érkezhet joggal a kérdés, melyre borszakértők válaszoltak az Independent magazinnak.

Egyes szűrési eljárások történelmileg elhomályosították a növényi alapú műveleteket, ezért érdemes egykét dologra odafigyelnünk, ha valóban vegán bort szeretnénk választani.

Mi az a vegán bor, és jó-e?

Erre a kérdésre könnyen válaszoltak a szakértők, hiszen a legtöbb bor szerencsére vegán. Vannak azonban kivételes esetek, amiknél igyekeznek a veganizmus iránti tudatosság és népszerűség miatt felhívni a figyelmet. De egy dolog biztos: a bor, ha vegán, ha nem vegán nagyszerű készítmény.

Szokatlan és furcsa lehet belegondolni, hogy egy ital, főleg szőlőital minimálisan is állati eredetű lenne. Azonban vannak olyan borkészítési eljárások, melyek által a borok elveszíthetik vegán státuszukat.

Néha a bor finomítási folyamaton megy keresztül, ami segít eltávolítani a végtermék zavarosságát. Ez a derítési folyamat az, ahol a növényi alapú vonalak elmosódnak, mivel ez magában foglalhatja a bor átengedését számtalan nagyon nem vegán dolgon. A tojásfehérjét az albuminhoz, a csontvelőt a zselatinhoz használják, a szivacs egy másik finomítószer, amely gyakorlatilag halbélből származik, és egyes borokat még ökörvérben is tisztítanak (bár ez utóbbit 1997-ben betiltották az EU-ban).

Mindezek a céljuknak megfelelően nagyon hatékonyak, de természetesen nem vegánok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vegán bornak szűretlennek kell lennie. A vegán borok szűrését ugyanis a bentonit – ami az agyban található vegyület – segíti.

Nyitókép: Photo by Kym Ellis on Unsplash