Vegetáriánus ételek papírzacskóban

Már nemcsak az egészségünk miatt érdemes vega étrendre váltani

Óriási drágulás jöhet egyes hústermékeknél.

Még jobban megugorhat az egyik élelmiszer-termékcsoport előállításának a költsége, leginkább a jelentősen emelkedő energiaárak miatt. Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a drágulás megjelenjen az bolti árakban, emiatt pedig átalakulhatnak a fogyasztói szokások is, írja a Haszon.

A magyar baromfiágazat évek óta jelentős problémákkal küzd, gondoljunk csak a madárinfluenzára, az elszálló energia- és takarmányárakra vagy a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatásokra.

A pulyka egy olyan baromfi, ami hosszú ideig van kint a telepeken, legalább hat hónapig, a hőmérsékletre rendkívül érzékeny madár, így az előállítási költségekben hatalmas részt képvisel az energia. (…) Több termelő partnerünk még nem is tudja, hogy milyen árú gázzal fog fűteni

nyilatkozta Ruck János, a Gallicoop Zrt. operatív vezérigazgatója az Agrárszektornak.

A pulykakészítmények legtöbb költségeleme is nőtt az elmúlt hónapokban, ami a termékek bolti árában is meg fog érződni.

„Ezek olyan nagyságrendű költségnövekedések, külön-külön is, együttesen meg főleg, hogy elkerülhetetlen, hogy megjelenjenek az árban. A hústermékeinknél belföldön és az exportpiacokon, mind a készítményeinkben, mind a panírozott termékeinkben komoly áremelést voltunk kénytelenek végrehajtani. Ez látszik az üzletekben az élelmiszer-infláció megjelenésében. Egy 30-40 százalékos költségnövekedést már nem lehet kigazdálkodni hatékonyságjavító munkákkal.”

– fogalmazott Ruck.

Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben különösen megnövekedtek az igények azokra termékekre, amelyek ugyan jó minőségűek, de az áruk kedvezőbb. Arra számítanak, hogy idén ez lesz az uralkodó trend Magyarországon.

Kezd kettészakadni a termékkör: vannak a kedvezőbb árú, sok esetben saját márkás termékek, amelyek nagyon nagy ütemben mennek, a középminőség inkább ebbe csoportosul át. Ám közben nálunk a magas minőségű, 80-90 százalékos hústartalmú készítmények kereslete sem csökken érdemileg. Valószínű, hogy az a szegmens, aki ezeket vásárolja, még nem változtatott a fogyasztási szokásain.

Szabó Ákos, az elsősorban sovány víziszárnyas – kacsa és liba – tenyésztésével foglalkozó Tranzit Csoport vezérigazgatója elmondása szerint a gyártócégeknek problémát jelent az infláció és a takarmányhelyzet is, valamint az idei, sosem látott aszály.

A forintgyengülés miatt növekednek az árak, emellett 150 ezer forint környékén mozog egy tonna búza, valamint 210 ezer forint körül alakul a keveréktakarmány árszintje. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy míg tavaly év elején 270 forint forintból lehetett előállítani egy kiló élőcsirkét, az előző hónapokban ez a szám elérte a 470-500 forintot.

A Tranzit Csoport eddig nagyjából egymilliárd forintot fizetett a gázért éves szinten, azonban ez az összeg idén kilencmilliárdra ugrik. Szabó Ákos szerint az áremeléseknek még nincs vége, mindezek együttesen pedig recessziót okozhatnak. Csökkenni fog a kereslet, ami lejjebb tolja az értékesítési árakat, így a bevétel kevesebb lesz, mint a kiadás, ezért csődhullámra lehet számítani.

Nyitókép: Shutterstock