A 4 legjobb tipp a vegán januárra
1. Kedvenc receptek veganizálása
Ez segít abban, hogy kreatívak legyünk, és otthonosan mozogjunk az általunk már kedvelt ízek között. A fűszereket ugyanazok, de a húst cseréljük le olyan dolgokra, mint a jackfruit, a karfiol, a vajbab vagy az édesburgonya. Nagyon sok zöldség közül lehet válogatni, és akár húspótlót is be lehet vetni. Érdemes több ételt lefőzni egyszerre, hogy időt takarítsunk meg, és csökkentsük a stresszt.
Emellett, a napi esszenciális szükségleteinkhez cseréljük le a tehéntejet dió- vagy zabtejre. Rengeteg vegánbarát vajat találni ma már a szupermarketekben, vagy szerezzünk be minőségi extra szűz olívaolajat, a méz helyezz pedig agavét vagy juharszirupot válasszunk. A tofu, a tempeh, az edamame, a lencse és a hüvelyesek nagyszerű fehérjeforrások. Cseréljük le a tejes joghurtot szójára, kesudióra, mandulára vagy kókuszra.
2. Egyszerű vegán ételek
Nem érdemes túlbonyolítani a dolgokat, ha számos amúgy is vegán étel létezik. Ilyen a paradicsomos-bazsalikomos tészta, a ratatouille, az indiai vörös lencseleves, a dhal vagy a mexikói babos chili.Emellett bátran próbáljuk ki a növényi alapú kolbászokat és húspótlókat, mert nemcsak tápértékben gazdagok, hanem valóban finomak is.
3. Kezeljük úgy a zöldségeket, mint a húst
A legtöbbet érdemes meggrillezni. Fűszerezzük őket megfelelően – fokozatosan adjunk hozzá sót, eközben a friss fűszernövények, például az apróra vágott petrezselyem vagy kapor, javíthatják a növényi ételek ízét.
4. Tápérték
Fontos, hogy tájékozódjunk a tápértékről. Fogyasszunk különféle gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges zsírokat, hogy biztosítsuk étrendi szükségleteink kielégítését, valamint az összes szükséges vitamin és ásványi anyag bevitelét.
A vegán januárnak számos előnye van, de érdemes fokozatosan haladni. Időbe telik, hogy alkalmazkodjunk egy hatalmas életmódváltáshoz. Ha segít, maradjunk az egyszerű és hozzáférhető recepteknél, tervezzük meg előre az étkezést és tankoljunk fel kényelmes, egészséges vegán rágcsálnivalókkal, hogy soha ne álljunk korgó gyomorral a tűzhely előtt, azon dühöngve, hogy most kell nekiállni valami elképesztő bonyolult étel megfőzésének.
(Vogue)
Nyitókép: Shutterstock