Egy nő növényi alapú ételeket eszik

5 egyszerű mód a növényi alapú étrend beiktatásához — egy séf elárulja a titkot​

A növényi alapú étrend elkezdése és hosszútávú megtartása nem könnyű feladat, viszont vannak apró praktikák, melyek megkönnyíthetik. Bettina Campolucci Bordi séf egészen pontosan öt hasznos tippet tudott mondani a témával kapcsolatban, alábbi cikkünkben pedig ezekkel foglalkozunk.


Apró lépések

A növényi alapú étrend elkezdéséhez nem kell azonnal, egy nagy drasztikus lépéssel lemondani a húsokról. Az apró lépések is jelentős hatásokat produkálhatnak a környezetvédelem területén, így bölcs lépés lehet néha a már megszokott fogások vegán alternatíváit elkészíteni, vagy valamilyen alapanyagot zöldségekkel helyettesíteni, amennyiben van rá lehetőség.

Folytatás gyanánt szépen lassan előnyben lehet részesíteni más élelmiszereket is, így pedig megtörténhet a könnyebb átállás.

Vegándoboz

Világszerte számos vegándoboz-szolgáltatás működik, melyekre előfizetve minden hónapban olyan termékek érkeznek házhoz, amiket az ember lehet, még nem ismert korábban. Küldhetnek például sütéshez vagy főzéshez alkalmas növényi alapanyagokat, vagy valamilyen egyéb finomságot, esetleg kozmetikai terméket is.

Szezonális és helyi termékek

A helyi termelők előnyben részesítése nem csak azt garantálja, hogy mindig friss alapanyagok kerülnek a bevásárlókosárba, hanem a környezetre és a gazdaságra is jó hatással van. A szezonális finomságok mindezek mellett sokszor olcsóbbak is, hiszen nem kellett külön az áruházakba szállíttatni őket az aktuális termőterületekről.

A könnyebb eligazodás érdekében ajánlatos olyan naptárt beszerezni, melyben részletesen fel vannak tűntetve az adott hónapok jellegzetes zöldségei és gyümölcsei.

Egyszerű kezdés

Egy sal\u00e1tat\u00e1l

Fotó: Unsplash/Farhad Ibrahimzade

Sokan szeretnének belevágni a vegán vagy vegetáriánus étrendbe, de nem tudják, honnan célszerű elkezdeni a növényi alapú ételek készítését. Rögtön a legelején nem érdemes túlgondolni a dolgokat, hiszen egy általános saláta tökéletes első lépés lehet. Folytatásképp különlegesebb fogásokat és alapanyagokat is ki lehet próbálni, de ami a lényeg, hogy a gyakorlat teszi a mestert.

Zöldségek teljes felhasználása

Szinte már pazarlásnak tűnhet, ha a különböző zöldségek egyes részei a kukába kerülnek főzés során. Egyes — elsőre talán feleslegesnek tűnő — elemek megtartásával a készített étel extra textúrákat és finom részleteket kaphat, éppen ezért célszerű lehet felhasználni őket. A cékla teteje például kiválóan illik különböző salátákba, a póréhagyma levelei pedig különleges ízt kölcsönözhetnek a zöldségleveseknek.

Ezt a módszert alkalmazva jobban megéri zöldségeket vásárolni, hiszen minden apró rész tányérra kerülhet, valamint több különálló fogás is készülhet egy adag alapanyagból.