Egy nő éjjel kinyitja a hűtőjét

Egyszerű étrendváltoztatás csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát​

A vastagbélrák világszinten a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés. Egy kutatás bebizonyította, hogy egy bizonyos étrendet követve a bélrák minden típusának lecsökkenthetjük a kialakulási esélyét. A szakértők érdekes nemi eltérésekre is felfigyeltek, melyekről érdemes beszélni.


A szóban forgó tanulmányt 79 952 amerikai férfi együttműködésével végezték. A vizsgáltoknak volt pár hibájuk, viszont ami az eredmények hitelességét alátámasztja, hogy a lehető legtöbb népcsoportot megpróbáltak bevonni Hawaii-tól egészen Los Angelesig. A kutatási időszak kizárólag megfigyelésekre épült, éppen ezért nincsenek konkrét összefüggések, melyekre felfigyeltek volna.

A szakértők végeredményként megállapították, hogy zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabona- és diófélékben, valamint a magvakban gazdag étrend akár 22 százalékkal is csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát. Összegezve egy olyan étrendet kell előnyben részesíteni, mely többek között minimalizálja a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség esélyét is.

Mindez azt jelenti, hogy hasznos hatásai lehetnek, ha mindennapjaink során egy kicsit visszafogjuk az állati eredetű élelmiszerek, a finomított gabonafélék és a cukrok nagymértékű fogyasztását. Ezzel a kutatással egy időben egy másik vizsgálatot is elindítottak, melyben 93 475 amerikai nő vett részt alanyként.

Egy f\u00e9rfi a n\u00f6v\u00e9nyi alap\u00fa \u00e9telt v\u00e1lasztja a h\u00fast helyett

Fotó: Shutterstock

Érdekes módon ugyanezek a hatások nem voltak kiemelkedők a nők körében. Erre egyértelmű magyarázatot még egészen idáig nem találtak, viszont születtek elméletek. Jihye Kim — táplálkozástudományi és dietetikai kutató — így nyilatkozott a témáról:

„Mivel a férfiaknál általában magasabb a vastagbélrák kockázata, mint a nőknél, azt javasoljuk, hogy ez segíthet megmagyarázni, hogy a nagyobb mennyiségű egészséges növényi alapú élelmiszerek fogyasztása miért járt együtt a férfiaknál a vastagbélrák kockázatának csökkenésével, a nőknél azonban nem."

Megjegyezte, hogy a nők általánosan sokkal több növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, mint a férfiak, így elképzelhető, hogy ők már kihasználták a pozitív hatásokat. Hasonló nemek szerinti eltérésre már korábbi tanulmányok szerzői is rávilágítottak. Például bebizonyították, hogy a viszonylag kevés húst fogyasztó férfiaknál 9 százalékkal kisebb volt a vastagbélrák kialakulásának esélye, mint az átlagos húsfogyasztóknál.

Ez az eredmény nem a teljes étrendbeli módosítást helyezte előtérbe, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát.

Egy kis videós ismertető a bélrák jellemzőiről:

A jelenlegi tanulmány nem tett különbséget a különböző állati eredetű élelmiszerek hatásai között. Többek között a tudósok azt is megfigyelték, hogy a legjelentősebb javulást azon fehér férfiak körében mérték, akik a legegészségesebb növényi alapú ételeket fogyasztották. A teljes kiőrlésű gabonaféléknek és a zöldségeknek például természetes rákellenes hatóanyagaik is vannak.

További kutatások szükségesek az etnikai különbségek, a genetikai eltérések, valamint az életmódbeli változók tanulmányozásához.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert