Fehér felsőben álló nő, rajta a vöröslő hasnyálmirigyének digitális kompozitja

A hasnyálmirigyrák 8 tünete, amiről valószínűleg nem veszel tudomást

A hasnyálmirigyrák tüneteit gyakran összetéveszthetik más, jóval jóindulatúbb betegségekkel, sokan ezért csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a rák már későbbi stádiumban van, és sokkal nehezebben kezelhető.A Pancreatic Cancer UK szakápolója, Jeni Jones szerint az esetek túlnyomó többségét akkor diagnosztizálják, amikor a rák már késői stádiumban van, mivel a tünetek gyakran átfedésben vannak más betegségekkel, például emésztési zavarokkal és irritábilis bél szindrómával. Ennek eredményeképpen a hasnyálmirigyrák a leghalálosabb gyakori rákos megbetegedés, a betegségben szenvedők több mint fele a diagnózist követő három hónapon belül meghal, mondja.

Ha valamelyik tünet tartósan fennáll, forduljunk háziorvosunkhoz, így korán diagnosztizálják, ha bármit találnak.

Íme néhány olyan tünet, amelyeket könnyű lenne valami kevésbé komoly dologként kezelni, de érdemes rájuk odafigyelni:

1.   Emésztési zavarok

Az emésztési zavarok és/vagy a gyomorégés a hasnyálmirigyrák gyakori tünete lehet, de a legtöbb ember nem feltétlenül gondolja, hogy komoly betegséghez kapcsolódik.

„Az emberek sokszor csak vény nélkül kapható készítményeket szednek a tartós emésztési zavarokra – ez nem olyasmi, ami miatt automatikusan a háziorvoshoz kellene szaladnunk. De bizonyos esetekben, amikor ez más tünetekkel, például hasi vagy hátfájással, és többféle kellemetlen dologgal együtt jelentkezhet, ami hasnyálmirigyrákra utalhat”

– mondja Jones. .

2.   Has- vagy hátfájás

Ez a tompa fájdalomtól kezdve a hasból a hátadba sugárzó fájdalomig bármi lehet. Lehet, hogy a melltartó vonala körül van, ha nők vagyunk, figyelmeztet Jones. Ez nem derékfájás, és gyakran a lapockák között jelentkezik, és evés után rosszabb lehet, és nem szokott könnyen elmúlni.

A kombinált has- és hátfájás elég gyakori tünet, de van, akinél csak az egyik vagy a másik jelentkezik.

3.   Megmagyarázhatatlan fogyás

A hasnyálmirigyrákkal összefüggésben lévő fogyás kezdetben akkor is jelentkezhet, amikor az emberek nem igazán próbálnak fogyni, és viszonylag normálisan étkeznek.

4.   Étvágytalanság

A fogyás természetesen néha összefügg az étvágytalansággal, ami egy másik könnyen észrevehető tünet kezdetben. Az étvágyváltozás oka az lehet, hogy a daganat nyomja a gyomrot, vagy csak csökkenti az étkezési képességet.

5.   A bélműködési szokások megváltozása

A hasmenésnek sok oka van, de az úgynevezett steatorrhea esetében a székletben zsír van jelen, amitől az sárgás színű lesz. Ez biztos jele annak, hogy valami baj van az emésztőrendszer magasabb szintjén.

6.  Közelmúltban diagnosztizált cukorbetegség

A nemrég diagnosztizált cukorbetegségben szenvedők nagyon kis részénél előfordulhat hasnyálmirigyrák, mivel a rák leállíthatja a hasnyálmirigy elegendő inzulin termelését, az pedig cukorbetegséghez vezethet.

7.   Fáradtság

Számos dolog okozhat fáradtságot, de ha más tünetek is társulnak mellé, az összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrákkal. Ha pihenés után sem tud valaki feltöltődni, és más tünetek is jelentkeznek, például folyamatos fájdalom vagy a steatorrhea, amelyek fizikailag kimerítik az embert, az egy másik hasnyálmirigyrákos tünet lehet.

8.  Nehézségek az étel lenyelésében

A rák teltségérzetet okozhat, ezért sokan azt hiheti, a nyeléssel kapcsolatos probléma áll fenn. Gyakran azonban arról van szó, hogy egyszerűen nem fér bele valakibe az étel. A hasnyálmirigyrák nem okoz problémát a nyelőcsőben, csak rendellenes érzést kelthet a nyelésben.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock