egy nő iszik egy bögréből a teraszon

Ez a mindennapi ital drámaian csökkenti a bélrák kockázatát

Egy új kutatás szerint azoknál, akik ezt a közkedvelt italt fogyasztják, sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a rákos daganatok újranőnek a beleikben.


Egy Hollandiában 1719 ember körében végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy azoknál a vastagbélrákos betegeknél, akik naponta legalább két csésze kávét isznak, kisebb a valószínűsége, hogy a jövőben kiújul a daganat. Úgy tűnt, hogy a napi néhány csésze ivás a korai halálozás esélyét is csökkenti. A tanulmányt az International Journal of Cancer című folyóiratban tették közzé.

Napjainkban a betegek akár 30 százalékánál a kezelés után is kiújul a bélrák, ami azt jelenti, hogy ha a Hollandiában nemrégiben tett megállapításokat nagyobb vizsgálatokkal is igazolni lehet, a kávét egy nap életet megváltoztató gyógyszerként ismerhetik el egyes rákbetegek számára.

Azokhoz a vastagbélrákos betegekhez képest, akik napi két csészénél kevesebb kávét ittak, a naponta legalább öt csészével ivó betegeknél 32 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy a betegségük a következő körülbelül hat évben visszatér.

A napi három-öt csésze kávé fogyasztása a legnagyobb mértékben csökkentette az összes halálozási arányt. A napi öt csészénél több után azonban ez a csúcsérték lecsökkent. Az eredmények azt sugallják, hogy a minél több kávé fogyasztása nem javítja a rákbetegek esélyeit, sőt, az egészségük más aspektusaira nézve akár negatív hatással is lehet.

k\u00e1v\u00e9val koccint k\u00e9t ember

Fotó: Shutterstock

A hollandiai tanulmány az elsők között vizsgálja, hogy a kávéfogyasztás hogyan befolyásolja a bélrákos betegek körében a visszaesés arányát, nem csak a túlélési arányt.

Sajnos a konkrét halálozási okokat a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehetett értékelni, így nem lehet megmondani, hogy a hollandiai kávéfogyasztók túlélési aránya csökkenti-e kifejezetten a bélrákban való elhalálozás kockázatát, vagy más védőhatás áll-e a háttérben.

Egyes tanulmányok a kávé erős antioxidáns tulajdonságait összefüggésbe hozták a jobb szív- és érrendszeri eredményekkel. Más kutatások szerint az ital védelmet nyújthat a bőrrák, a májrák, a méhrák, a prosztatarák vagy akár a szájüregi rák egyes típusai ellen.

Az eddigi kutatások többsége tisztán megfigyelésen alapult, de a kávé és a hosszabb élettartam közötti kapcsolatot a világ számos más részén is kimutatták. Egy 2018-as amerikai tanulmány például azt találta, hogy azoknál a vastagbélbetegeknél, akik naponta több mint négy csésze kávét fogyasztottak, 30 százalékkal alacsonyabb volt az összhalálozás kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét.

Talán azért van a kávénak ilyen erős terápiás hatása, mert aktiválja az oxidatív stresszt csökkentő anyagcsere-útvonalakat. Vagy talán megváltoztatja a bél mikrobiomját, hogy valamilyen módon megakadályozza a rákos daganatok elszaporodását a belekben. A máj erejének fokozása lehet egy másik módja annak, hogy a kávé javítja a szervezet rák elleni harcát. Mindenesetre további kutatásokra van még szükség a témában.


Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Shutterstock