étkezőasztal, körülötte emberek esznek

Ez az étrend csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát

Azok, akik erre az étrendre váltottak, kevésbé voltak depressziósak és szorongóak, valamint kevésbé éreztek fáradtságot.


A vegetáriánus és vegán étrend a depresszió és a szorongás kockázatának csökkenésével függ össze, állapította meg több tanulmány is. Ráadásul nem kell szigorúnak lenni: a táplálkozás megváltoztatása egy inkább növényi alapú étrend irányába még mindig lendületet adhat a mentális egészségnek.

Az egyik, az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 292 ember felét heti rendszerességgel oktatták a vegán étrend követésére. A vizsgálat 18 hete alatt mindannyian hozzáférhettek a munkahelyükön az egészséges vegán lehetőségekhez ebédre.

Ezek közé tartozott a fekete babos chili, a leveles zöld saláták és a zöldséges humuszos szendvicsek. Négy hónap elteltével azok, akik áttértek a vegán étrendre, kevésbé voltak depressziósak és szorongóak, valamint kevésbé érezték magukat fáradtnak. Emellett úgy érezték, hogy általános egészségi állapotuk is jobb.

egy n\u0151 sal\u00e1t\u00e1t eszik, mellette z\u00f6lds\u00e9gek, gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k az asztalon

Fotó: Shutterstock

Dr. Neal Barnard, a tanulmány társszerzője elmondta:

Ugyanazok az ételek, amelyek visszafogják az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, segíthetnek az általános hangulat javításában. A növényi alapú étrend segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek kezelésében.

A vegetáriánus étrend is hasonlóan fellendítheti a mentális egészséget, mint a vegán étrend. Egy másik, 15 093 spanyolországi ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a vegetáriánus táplálkozási szokások a depresszió alacsonyabb szintjéhez kapcsolódtak.

Ebből a tanulmányból az derült ki, hogy a mérsékelten vegetáriánus étrend ugyanolyan jót tett a depressziónak, mint a szigorú vegetáriánus étrend. Tehát az előnyök érzékeléséhez elég volt közelíteni ehhez az irányhoz.

A növényi alapú étrend egészségügyi előnyei is jól ismertek, csökkentik a szívbetegségek, a rák és más betegségek kockázatát.

Egy 86 különálló tanulmányt áttekintő tanulmány szerint:

Ez az átfogó metaanalízis a vegetáriánus étrend jelentős védőhatásáról számol be az ischaemiás szívbetegség (-25%) és a teljes rák (-8%) előfordulási gyakoriságával és/vagy halálozásával szemben. A vegán étrend szignifikánsan csökkentette az összes rákos megbetegedés előfordulásának kockázatát (-15%).

Nyitókép: Shutterstock