2022. téli olimpiai játékok a kínai Pekingben

Veszélyben van a téli olimpia

Az éghajlatváltozás befolyásolni fogja a téli olimpiai játékok megrendezésének helyét.


A Waterloo-i Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport tanulmánya megállapította, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökken, akkor a téli olimpiának korábban otthont adó 21 város közül csak egy lenne képes a jövőben biztosítani a játékok havas sportprogramjának megfelelő és biztonságos körülményeit a század végére, írja a Hamu és Gyémánt.

Ha azonban a párizsi klímaegyezményben foglalt kibocsátási célokat sikerül elérni, akkor a klímaviszonyok szempontjából megbízható házigazda városok száma nyolcra ugrik, és csak hatot tartanak megbízhatatlannak.

A kutatók a történelmi éghajlati adatokat áttekintve az 1920-as évektől napjainkig, valamint a 2050-es és 2080-as évekre vonatkozó jövőbeli klímaváltozási forgatókönyveket, arra jutottak, hogy brutális hőmérséklet-emelkedés lesz tapasztalható.

Emellett nemzetközi sportolókat és edzőket is megkérdeztek, és megállapították, hogy 89 százalékuk úgy érzi, hogy a változó időjárás befolyásolja a versenyfeltételeket, és 94 százalékuk attól tart, hogy az éghajlatváltozás hatással lesz sportáguk jövőbeli fejlődésére.

Meg akartuk érteni a sportolók szemszögéből, hogy milyen éghajlati és hóviszonyok teszik tisztességessé és biztonságossá a versenyt, majd meg akartuk határozni, hogy a jövőben mely olimpiai házigazdák tudnák biztosítani ezeket a feltételeket

– mondta el Natalie Knowles, PhD-hallgató és a tanulmányban részt vevő korábbi kanadai élsportoló síelő.

Nyitókép: Getty Images / Lintao Zhang