Károly herceg és fia, Vilmos herceg a Royal Ascot első napján az ascoti versenypályán 2019. június 18-án

A britek majdnem fele szerint Károly hercegnek félre kellene állnia Vilmos javára

A brit monarchia jövőjét a királyi szakértők széles körben vitatták, különösen az utóbbi években. Károly herceg trónörökösként várhatóan átveszi a koronát, aki nagy változásokat tervez uralkodóként, bár állítólag bevallotta, hogy emiatt „retteg" ettől.

Az év elején II. Erzsébet brit királynő bejelentette, hogy amikor Károly átveszi az uralkodói szerepet, azt szeretné, ha felesége, Kamilla, Cornwall hercegnéje, a királynő hitvese néven lenne ismert – ez állítólag váratlanul érte Vilmos és Harry herceget –, ami olyan találgatásokat váltott ki, hogy a királynő talán arra készül, hogy a nem is olyan távoli jövőben átadja a gyeplőt.

Vilmos herceg, Katalin hercegn\u00e9, Lajos herceg, Gy\u00f6rgy herceg, Sarolta hercegn\u0151, Camilla cornwalli hercegn\u00e9, K\u00e1roly walesi herceg \u00e9s II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 a Buckingham-palota erk\u00e9ly\u00e9r\u0151l n\u00e9zik a Trooping The Colour, a kir\u00e1lyn\u0151 \u00e9ves sz\u00fclet\u00e9snapi par\u00e1d\u00e9ja sor\u00e1n tartott felvonul\u00e1st az angliai Londonban 2019. j\u00fanius 8-\u00e1n.

Fotó: Getty Images / Indigo / Max Mumby

Szakértők azonban megvitatták, hogy szerintük Károly miért lép félre Vilmosnak kedvezve – és egy új felmérés szerint a britek majdnem fele úgy véli, hogy a walesi hercegnek valóban így kellene tennie, írja a brit Marie Claire.

Az Ipsos kutatása 2055 brit megkérdezéséből állt, és azt találták, hogy a megkérdezettek 42%-a gondolja úgy, hogy Károlynak át kell adnia a koronát Vilmosnak, szemben 24%-kal, akik szerint nem kellene, és 29%-kal, akiknek nincsenek határozott érzéseik egyik irányban sem.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a résztvevők nagy része mégis úgy érzi, hogy Károly jó munkát végezne királyként (48%), és 2018 óta 11%-kal 43%-ra nőtt a támogatottsága. Összehasonlításképpen, a királynőt 69% látta kedvezően, őt követi Vilmos (64%) és Katalin hercegné (60%).

Gideon Skinner, az Ipsos politikai kutatásokért felelős vezetője a következőket mondta:

„Jelenleg csak az emberek kisebbsége gondolja úgy, hogy Nagy-Britannia jobban járna a monarchia nélkül, és a királynő, valamint Cambridge hercege és hercegnéje népszerűsége továbbra is erős. A jövőre nézve a britek fele bízik Károly hercegben, mint jövőbeli királyban, és többen látják őt pozitívan, mint négy évvel ezelőtt. Mivel azonban Vilmos herceg népszerűsége nem sokkal marad el a királynéé mögött, a britek azon is elgondolkodnak, hogy Károly hercegnek le kellene-e mondania a trónról legidősebb fia javára. De a mostani cselekedeteik még mindig fontosak a királyi család hosszabb távú jövője szempontjából.

Nyitókép: UK Press via Getty Images / Mark Cuthbert