4 vitamin, ami nélkülözhetetlen télen
C-vitamin
Természetes immunerősítő, mely számos szezonális zöldségben és gyümölcsben megtalálható, például a sárgarépában és a a céklában, valamint számos citrusfélében, mint a narancs és a citrom. A C-vitamin fogyasztása fontos a megfázás, a köhögés és más szezonális betegségek megelőzésében.
Tipp: kezdjük a napot egy pohár langyos vízzel, melybe friss citrom levét facsarjuk, ezzel is növelve a C-vitamin szintjét a szervezetünkben.
A-vitamin
Antioxidáns, mely támogatja a csontok, a fogak és a lágy szövetek egészségét. Emellett támogatja az immunrendszer egészségét azáltal, hogy fenntartja a szervezet természetes védekezőképességét. A-vitamint tartalmazó étel például a spenót, a sárgarépa, a sárgabarack és az édesburgonya, ezeket mindenképpen érdemes télen is fogyasztani.
E-vitamin
Az E-vitamin elengedhetetlen a bőr és a haj hidratáltságának megőrzéséhez télen. A hideg időjárás a fejbőr kiszáradását okozhatja, amit E-vitamin-kiegészítők és olyan ételek fogyasztásával lehet ellensúlyozni, mint a földimogyoró, a brokkoli, a napraforgómag és a kesudió.
D-vitamin
Ahogy a nappalok rövidülnek és az éjszakák hosszabbodnak a téli szezonban, a D-vitamin szintje kimerülhet a szervezetben. Ilyenkor nagyon fontos a pótlása, fogyasszunk elegendő tojássárgáját, frissen facsart narancslevet, szójatejet és zsírban gazdag halakat, mint a tonhal, a makréla és a lazac.
Emellett érdemes D-vitamint is szednünk, de figyeljünk oda arra, hogy nemrég megváltozott az ajánlott mennyiség, az őszi-téli időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) bevitelét javasolja a Semmelweis Egyetem.
(Forrás: NDTV)
Nyitókép: Unsplash / Diana Polekhina