Ez a vitaminhiány növelheti a Covid-fertőzés kockázatát

Ez a vitaminhiány növelheti a Covid-fertőzés kockázatát

Egy vitamin elősegíti a vírus elleni immunválasz fokozását, annak hiánya azonban sebezhetővé teszi az embert a Covid-fertőzéssel szemben.


A D-vitamin-hiány sebezhetővé teszi az embereket a koronavírus fertőzéssel szemben – derül ki egy jelentésből.

A D-vitamin kulcsfontosságú az immunrendszer számára: javítja a szervezet védekező válaszát a fertőzésekkel szemben, segít megelőzni a légúti fertőzéseket, és csökkenti az antibiotikumok szükségességét.

A tudósok rámutatnak arra, hogy a D-vitamin szezonális vitamin, ezért hangsúlyozzák a D-vitamin bevitelének szükségességét a nyári évszakon túl.

Az új tanulmány kiemeli, hogy minden ötödik 55 évnél idősebb felnőtt ember télen, és minden nyolcadik 50 év feletti felnőtt az egész évben D-vitamin-hiánnyal küzd.

Az északi országokban a D-vitamin-hiány komolyabb gondot jelent, hiszen ezeken a területeken télen az egyetlen esélyük az embereknek a vitamin előállítására mesterségesen étrendkiegészítőkkel, vagy ételekkel lehetséges.

A D-vitamin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint az olajos halak, beleértve a lazacot, a pisztrángot, a makrélát és a szardíniát, a tojásban, a májban és néhány dúsított élelmiszerben, beleértve a naplót is.

A másik veszélyeztetett csoport a fizikailag inaktívak, elhízottak, krónikus tüdőbetegségben vagy asztmában szenvedők.

Ezen okok miatt fontos a D-vitaminban gazdag étrend bevezetése vagy D-vitamin-kiegészítők szedése, amelyek vény nélkül kaphatók.

Rose Anne Kenny professzor, a tanulmány vezető kutatója elmondta:

„Bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin szerepet játszik a mellkasi fertőzések megelőzésében, különösen az alacsony szinttel rendelkező idősebb felnőtteknél. Egy tanulmányban a D-vitamin felére csökkentette a mellkasi fertőzések kockázatát azoknál, akik táplálékkiegészítőket szedtek. Bár nem ismerjük konkrétan a D-vitamin szerepét a COVID-fertőzésekben, tekintettel az immunválasz javítására gyakorolt szélesebb körű hatásaira, valamint a csontok és az izmok egészségére vonatkozó egyértelmű bizonyítékokra, a veszélyeztetett embereknek gondoskodniuk kell a megfelelő vitaminbevitelről.”

Nyitókép: Unsplash