Vitaminok fából készült teáskanálon, kék háttér előtt

Ennek a vitaminnak a hiánya összefügg a demenciával

Van egy bizonyos vitamin, melynek a vérszintjét rutinszerűen ellenőrizni kell, mivel a hiánya demenciához és korai halálhoz vezethet.


Azoknál az idősebb embereknél, akiknek alacsonyabb a folsavszint (B9-vitamin) a vérében, 68 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, és magasabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás aránya.

A vér folsavszintje az öregedés során általában csökken, és a tanulmányok szerint minden ötödik idősebb felnőttből egynek hiányos a folsavszintje. Ezért a folsavkoncentrációt rendszeresen mérni kell a hiány megelőzése vagy a probléma orvoslása érdekében, írja a PsyBlog.

A folsavhiány károsíthatja a kognitív funkciókat és az agyban lévő idegi jelátvitelt, ami későbbi életkorban demenciához vezethet. Azonban csak néhány tanulmány vizsgálta az alacsony folsavszintet mint a demencia kockázati tényezőjét.
Az állapot csak idővel alakul ki, ezért nehéz volt bizonyítani, hogy a folsavhiány a demencia következménye-e, vagy fordítva.

Egy kutatócsoport ezért megvizsgálta a folsavhiány és a demencia fokozott kockázata, valamint a bármilyen okból bekövetkező halálozás valószínűsége közötti összefüggést.

27 188 olyan 60 és 75 év közötti felnőtt orvosi kartonját elemezték, akiknek nem volt demenciájuk, és 10 éven át követték őket. Ebből megállapították, hogy a résztvevők közel 13 százalékának volt alacsony a folsavszintje, azaz 4,4 ng/ml alatti, úgynevezett szérumszintje.

Az eredmények azt mutatták, hogy a folsavhiányos embereknél nagyobb volt a demencia kockázata, és nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból.

Az olyan tényezők, mint a folsav-kiegészítők szedése, a B12-vitamin-hiány, a cukorbetegség, a kognitív hanyatlás, a depresszió és a dohányzás kizárása után a folsavhiány 68 százalékkal növelte a demencia kockázatát, és megháromszorozta a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélyét.

A szerzők kifejtik, hogy a folsavhiány megemelheti a homocisztein nevű aminosav szintjét, mely károsíthatja az ereket, és így csökkentheti az agy vérellátását, ami érrendszeri demenciához vezethet.

A folyamat a DNS oxidatív károsodását okozza, és az agysejtek gyors öregedését és pusztulását idézi elő.

"A folsav szérumkoncentrációja biomarkerként működhet, amelyet az időskori demencia és halálozás kockázatának módosítására használnak. A közegészségügyi politika szempontjából úgy tűnik, hogy megbízhatóan nyomon kell követni a folsav szérumkoncentrációját az idősebb felnőtteknél, és a hiányt megelőző intézkedések és/vagy a bevezetett terápiás stratégiák részeként kell kezelni, miközben rendszeresen felülvizsgálják a betegek klinikai eredményét”

– írják a szerzők.

Egy tanulmány szerint mind az alacsony, mind a magas folsavszint összefügg az autizmussal, egy idegrendszeri fejlődési rendellenességgel, amelynek jelei közé tartozik az ismétlődő vagy szokatlan viselkedés, a szociális károsodás és a rendellenes kommunikáció.

Nyitókép: Shutterstock / RobsPhoto