Kancsóból öntött pohár víz

Ha megtudod ezeket, minden reggelt vízivással fogsz kezdeni

Ha eddig nem vízfogyasztással indítottad a napodat, cikkünk után garantáltan úgy fogod.


A vízfogyasztás növelése a nap első órájában ugyanis aktiválja az anyagcserét és számos, a jó közérzettel kapcsolatos előnnyel jár.

Itziar Digón táplálkozáspszichológus megerősítette, hogy a vízfogyasztás növelése a nap első órájában többféle előnnyel is jár.

„Nagyszerű, ha reggel az első dolgunk a víz fogyasztása, ekkor ugyanis a vízelvezető mechanizmusok aktívabbak, amik fokozzák a folyadékok kiürülését”

– mondta Digón.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nap más időszakaiban fogyasztott víz fölösleges vagy hatástalan lenne. De a reggeli előtti nagy adag vízfogyasztás rutinná tétele segíthet abban, hogy jól induljon a napunk.

Íme néhány előnye a reggeli vízfogyasztásnak!

A víz felkészíti a testedet az edzésre

Ha ébredés után nem sokkal edzésre indulsz, akkor tévesen azt feltételezheted, hogy a mozgás előtti vízfogyasztás kontraproduktív lehet. Vikika Costa táplálkozási és fitneszszakértő szerint azonban ez valójában nagyon is jó ötlet. Mi több, szükséges ahhoz, hogy a szervezet és annak funkciói aktivizálódjanak, és teljes kapacitással tudjunk edzeni.

„Vízből vagyunk. A vízivás alapvető, és még inkább az, ha sok-sok óra ivás nélkül ébredünk. A testnek hidratáltnak kell lennie ahhoz, hogy tökéletesen működjön”

– magyarázta.

A víz javítja a hangulatodat

Ha a reggeli rutinodba olyan szokást keresel, amely segít pozitívan elindítani a napodat, akkor írd fel a listádra az ébredés utáni nagy pohár víz megivását. A megfelelő vízfogyasztás ugyanis elengedhetetlen a mentális jóléthez. Crispín megerősíti, hogy a fiziológiai folyamatokhoz szükséges elem, hiszen már egy kis dehidratáltság is jelentős hangulatváltozást okozhat. Sőt, vannak olyan tanulmányok, amelyek megerősítik a víz és az agyi aktivitás, valamint az érzelmi jólét közötti szoros kapcsolatot.

Hidratált test = egészséges test

„Nincs sok tudományos alapja annak az ajánlásnak, hogy a vízivás segít a fogyásban”

– mondja Digón.

Azonban az, hogy minden nap elegendő vizet fogyasszunk, és ezt bizonyos időpontokban tegyük meg, jótékony hatással lehet az általános egészségünkre. A víz növeli a szervezetünk energiafelhasználását, és a vízfogyasztás összefügg az egészségesebb táplálkozással is.

Ezektől eltekintve, ami biztos, hogy a minden étkezés előtti vízivás, beleértve a reggelit is, segít a jobb emésztésben – mondta Ylenia López-Llata táplálkozási szakértő.

Nyitókép: Shutterstock

(Glamour)