Szájával csücsörítő nő

Miért vörösek az emberi ajkak?

Minden nap használjuk őket, de elgondolkodtunk már azon, hogy az ajkaink nem úgy néznek ki, nem úgy éreznek és viselkednek, mint a többi testrészünk? Miért olyan vörösek, érzékenyek és hajlamosak a kiszáradásra? És miért alakult ki az embereknek ajkuk, amikor más élőlények - például a madarak és a teknősök - jól megvannak anélkül?

Az ajkak alapvetően fontosak az evéshez, a légzéshez és a beszédhez

– magyarázza Noël Cameron, a brit Loughborough Egyetem humánbiológia professzora a Live Science-nek küldött nyilatkozatában.

Hozzáteszi, hogy az ajkak érzékenyek, mivel körülbelül egymillió idegvégződést tartalmaznak, ezért hat rájuk annyira az érintés, valamint a hőmérséklet és a nedvességtartalom változása.

Az ajak bőre képezi a határt az arc külső bőre és a száj belső nyálkahártyája között. A nyálkahártyát az agy érzékelő kéregben egy nagy terület képviseli, ezért rendkívül érzékeny

– fogalmaz Cameron.

Emiatt az ajkak finom és durva izommozgásra is képesek.

Ez a finom és precíz mozgásra való képesség – amelyet öt izom biztosít az ajak felhúzásához (felfelé irányuló mozgás) és négy az ajak leeresztéséhez (lefelé irányuló mozgás) –ez teszi lehetővé, hogy az ember úgy kommunikáljon, ahogyan tesszük.

Az ajkak létfontosságúak a bilabiális és labiodentális mássalhangzók, valamint a magánhangzó-kerekítéshez – mondja Cameron.

A bilabiális hangok csak mindkét ajak használatával hozhatók létre (például a piknik „p" betűje), míg a labiodentális hangok az ajkak és a fogak használatát igénylik (a fruktóz „f" betűje).

Cameron hozzátette, hogy az ajkak használata vagy mozgatása nélkül hihetetlenül nehéz bizonyos hangokat létrehozni vagy bizonyos betűket kiejteni: próbáljuk meg például az M, W vagy B betűket az ajkak használata nélkül kiejteni, hogy képet kapjunk arról, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a hasbeszélőknek.

Unsplash/Joey Nicotra

De miért néznek ki úgy az ajkak, ahogyan kinéznek? Miért olyan vörösek, különösen az arc többi részéhez képest?

Az ajak bőre három-öt sejtrétegével nagyon vékony a tipikus arcbőrhöz képest, amely akár 16 rétegből áll. A világos bőrszín miatt az ajak bőre kevesebb melanocitát tartalmaz (a bőr színét adó melanin pigmentet termelő sejtek). Emiatt az erek az ajkak bőrén keresztül jelennek meg, ami a feltűnő vörös színükhöz vezet.

Sötétebb bőrszín esetén a hatás kevésbé szembetűnő, mert az ajkak bőre több melanint tartalmaz, és így vizuálisan sötétebb.

Az ajkak és az emberi arc más részei között egyéb különbségek is vannak.

Az ajkak bőre nagyon vékony, nem szőrös, és nincsenek verejtékmirigyei. Ezért viszonylag törékeny, száraz tapintású, és könnyen felrepedezik. Nincs meg a szokásos védőrétege az izzadságnak és a testzsíroknak, amelyek simán tartják a bőrt, gátolják a kórokozókat és szabályozzák a meleget. Ezért az ajkak gyorsabban kiszáradnak és könnyebben kicserepesednek.

Az ajkaknak, akárcsak a talpnak és a tenyérnek, nincsenek szőrtüszői, ezért nem tud ott szőr nőni. Ennek az az oka, hogy ezek a testrészek szőr nélkül sokkal hatékonyabbak - sokkal nehezebb lenne megfogni tárgyakat, ha a tenyerünk szőrös lenne, míg az ajkunk kevésbé lenne képes a tiszta beszédre, ha szőrrel lenne terhelve.

Természetesen, az ajkak a beszédhez és az evéshez is létfontosságúak, de erogén zónaként és vonzási területként működnek.

A Perception című folyóiratban 2010-ben megjelent kutatásban a fehér résztvevők a fényképeken az ajkak színét és kontrasztját úgy tudták beállítani, hogy bizonyos tulajdonságokat kiemeljenek. A kutatók azt találták, hogy a résztvevők nagyobb valószínűséggel növelték az ajkak pirosságát, hogy fokozzák a női arc nőiességét és vonzerejét. Ennek ellenére a kutatások vegyesek azzal kapcsolatban, hogy a "vörös" szín (vagy a vörös ajkak) a szexuális vonzerő jele lenne.

Nyitókép: Shutterstock