Fiatal nő gyönyörű, fehér fogsorral

Tönkremehet a fogsorunk, ha elkövetjük ezt a 7 fogfehérítési hibát

Manapság a fogfehérítés népszerűbb és elérhetőbb, mint valaha. Nemcsak a legtöbb fogorvosi rendelő kínál professzionális fogfehérítést, hanem sok üzletben már otthoni fogfehérítő készleteket is árulnak. Bár ez a hozzáférhetőség nagyobb megfizethetőséget jelent, nagyobb lehetőséget hagy a fogakat károsító hibák elkövetésére is. Az alábbi cikkben a leggyakrabban elkövetett fogfehérítési hibákat mutatjuk be, és hogy hogyan kerülhetjük el őket.

1. A fogfehérítő fogkrém napi használata

A vény nélkül kapható fogfehérítő fogkrém szinte azonnal ragyogóbb mosolyt biztosít, de bár az azonnali eredmény szép, Jennifer Berg massachusettsi foghigiénikus szerint hosszú ideig használva károsodást is okozhat.

Az ilyen típusú fogkrémek, beleértve a szenes fogkrémeket is, általában csiszolóanyagokat tartalmaznak a fényes hatás elérése érdekében, amelyek folyamatos használata eltávolíthatja a fogzománcot és ínyvisszahúzódást okozhat, az pedig feltárja a fog gyökérfelületét, és fájdalmas fogkopáshoz vezet, magyarázza Berg a Real Simple nevű lapnak. Ehelyett azt ajánlja, hogy használjunk naponta fluoridot tartalmazó, többcélú fogkrémet.

2. Nem konzultálunk fogorvosunkkal fogfehérítés előtt

Bár könnyű impulzívnak lenni, ha valaki fehérebb mosolyra vágyik, a legjobb, ha konzultálunk a fogorvosunkkal, mielőtt bármilyen fehérítő módszerrel kísérleteznénk. Fogorvosunk fogja eldönteni, hogy alkalmas-e fogazatunk a fehérítésre, és ha igen, eligazíthat a számunkra legmegfelelőbb fogfehérítő kezelésben.

„Ha nem kérsz útmutatást fogorvosodtól a fehérítés előtt, annak hosszú távú negatív hatásai lehetnek. Azoknak, akiknek a "mosolyzónájukban" fogszínű tömések vagy helyreállítások (beleértve a koronákat és a héjakat) vannak, korlátozniuk kell a fogfehérítést”

– mondja Berg.

Ennek oka, hogy a koronák, a hájak és a tömések porcelánból vagy kompozit anyagokból készülnek, amelyek a zománccal ellentétben nem fehérednek, és a fogfehérítés után sötétebbnek tűnhetnek a természetes fogakhoz képest.

3. A fogfehérítő csíkok túlzott használata

A fogfehérítő csík egyszerű és olcsó módja annak, hogy ragyogóbbá tegyük mosolyunkat, de akárcsak a fehérítő fogkrém, a hosszan tartó használat sem tesz jót a gyöngyházfehér fogaknak. Ugyanez vonatkozik arra is, ha a csíkokat az ajánlottnál tovább hagyjuk fogsorunkon. Berg szerint a hosszan tartó használat károsíthatja az ínyt, növelheti a fogak érzékenységét, és fényes foltok megjelenését okozhatja, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy kövessük a fogfehérítő csíkokhoz mellékelt utasítást.

4. Egyméretű fogfehérítő sín használata

Bármennyire is csábító a vény nélkül kapható fogfehérítő sínek megvásárlása, Berg szerint az egyedi készítésű fehérítő sínek működnek a legjobban, mivel mindenkinek más a szája. A nem a mi szánkra szabott tálca használata a fogfehérítő termék vegyi anyagainak szivárgását okozhatja, ami fogkárosodáshoz és ínyirritációhoz vezethet. Ezenkívül a nyál hatástalaníthatja a peroxidban lévő fehérítő tulajdonságokat.

Sajnos a boltokban és az interneten kapható fogfehérítő sínek általában egy méretben készülnek, ami bizonytalanná és kiszámíthatatlanná teheti a fogfehérítést. A legjobb, ha szakemberhez fordulunk, ha fogfehérítő sínekről van szó, így elkerülhetjük a rosszul illeszkedő sínek használatának kellemetlen következményeit.

5. Nem mossuk rendesen a fogunkat vagy nem használunk fogselymet a fehérítés előtt

A fogfehérítés mindig a szájápolási rutin kiegészítése kell, hogy legyen, nem pedig annak helyettesítése. A fogfelszínen maradt lepedék és ételmaradékok zavarhatják a fogfehérítés folyamatát, ezért a fogfelszín előkészítése a fogfehérítés előtt a legjobb eredményt fogja hozni. Ha maradványok vannak a fogainkon, az megakadályozza, hogy a fehérítő termék beszivárogjon a fogzománcba és lejusson a foltokig, mondja Berg.

6. Savas gyümölcsök fogyasztása a fogak fehérítése céljából

Nagyon rossz ötlet, mert a savas gyümölcsöknek alacsony a pH-értékük, ami azt jelenti, hogy nagyon hatékonyan oldják a fogzománcot. Ha a zománc egyszer már elveszett, nem nő vissza. A fogzománcot feloldó eróziós folyamat fogérzékenységet, fogszuvasodást és végül ínyszöveti visszahúzódást okozhat.

7. Egyszeri dologként kezeljük a fehérítést

A fogmosáshoz hasonlóan a fogfehérítést is rendszeresen kell végezni a legfehérebb mosoly megőrzése érdekében. Ha nemrég végeztetettünk fogfehérítést, akkor valószínűleg a lehető legfehérebb fehérséget kaptuk, ha azonban rendszeresen sok vörösbort, kávét, teát és/vagy dohányt fogyasztunk, előfordulhat, hogy gyakrabban kell fehéríttetnünk. A lényeg, hogy bízzunk a fogorvos tanácsában, ő ismeri a fogainkat és azt, hogy milyen gyakran kell fehéríteni azokat.

Nyitókép: Shutterstock / Prostock-studio