A 6 legrosszabb étel és ital a fogak számára
Sokan megfeledkeznek a fogak egészségéről, pedig több tanulmány is kimutatta, hogy az összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a reumás ízületi gyulladással.
„Ha nem kezeljük jól a szánkat, akkor ott baktériumok szaporodhatnak el, amelyek betegséget okozhatnak, de ezek a baktériumok a test más részein is problémákat okozhatnak”
– mondja Dr. Kim Capehart, a georgiai Augusta University Általános Fogászati Tanszékének vezetője.
Emellett a folyamatos fogfájás hatással lehet a mentális egészségre.
A fogak egészségének megőrzésével kapcsolatban bizonyos ételek és italok különösen károsak; egyesek táptalajt teremtenek a szuvasodásnak, míg mások tényleges fogtörést okozhatnak. Az alábbiakban a fogorvosok megosztják, mely ételek és italok a legveszélyesebbek a fogakra, és mit tehetünk a fogak védelme érdekében.
Citrusfélék
Bár a citrusfélék jótékonyan hatnak az egészségünkre kiváló C-vitamin-forrásuk miatt, savas jellegük már kevésbé jó a fogakra nézve. Dr. Jossen Gastelum georgiai fogorvos szerint a citrusfélék hatására megnőhet a savassági szint a szájban.
„A narancs vagy a grapefruit, alapvetően bármilyen citrusféle csökkentheti a pH-t a szádban, ami savassá teszi azt.”
Ez a fog demineralizációját vagy a fogzománc pusztulását eredményezheti.
Jég
Bár sokan nagyon szeretik a jeget, az kifejezetten nem tesz jót a fogaknak, mivel annak hideg hőmérséklete kemény lehet az érzékeny fogú emberek számára, az pedig fogtöréshez vezethet.
Egy pohár víz megivása jéggel nem feltétlenül hordoz veszélyt, ez leginkább akkor fordul elő, ha rágcsálni szeretjük a jeget.
Cukorka
Mindent, ami savas vagy ragacsos, érdemes távol tartani a fogainktól, mert ezek nagyon károsak. Ide tartoznak a karamellás cukorka, a karamell, a gumicukor és minden hasonló. Capehart szerint ezek megragadhatnak a fogak barázdáiban, és nehezen lehet őket kimosni, ami azt jelenti, hogy az édességdarabok ott maradhatnak és szuvasodást okozhatnak.
Kenyér és keksz
Capehart szerint a kenyér is lehet ragacsos, és szintén megtapadhat a fogakon, fogászati problémákat okozva ezzel. A kenyér végül cukorrá alakul, ami szuvasodást okozhat.
A kekszek ugyanezen okból károsak, különösen a gyerekek számára. Ráadásul ezek a kekszek általában valamilyen szénhidrátból készülnek, amely cukorrá alakul, és a baktériumok szintén károsíthatják a fogakat.
Szóda és energiaitalok
Az üdítők szuper savasak lehetnek, akkumulátorsavhoz közeli savassági szintjük lehet, ezért a fogorvosok nagyon nem ajánlják a fogyasztásukat.
Kávé
Egy másik savas ital, amely károsíthatja a fogakat, akár feketén, akár édesítőszerrel isszuk.
Azok számára, akik cukrot adnak a csésze kávéjukhoz, ez duplán káros, mert a cukrok kavarognak a szánkban, ráadásul a kávé elszínezi a fogakat.
A fogakra egészséges ételek
Szerencsére vannak olyan ételek és italok, amelyek javíthatnak a fogak állapotán, például a ropogós zöldségek és a sárgarépa. Ezek önmagukban is egészségesek étel, de a fogak számára is előnyösek, mert segítenek megtisztítani őket.
Capehart szerint az alma is ebbe a kategóriába tartozik, ahogy a zeller is jót tesz a fogaknak. Ezek igazán ropogós ételek, amelyek segíthetnek mechanikusan eltávolítani a lepedéket, miközben esszük őket.
Bármennyire is meglepő, egy másik jótékony hatású étel a sajt, amely semlegesíteni képes a szájban lévő savak egy részét. Emellett kalciumot tartalmaz, ami segít a fogak megerősítésében, majd serkenti a nyálat. Ez segít visszaállítani a száj pH-szintjét az alapszintre.
Ha pedig az egészséges italokat keressük fogaink számára, a víz, a tej és a zöld tea segíthetnek fenntartani az egészséges savszintet a szájban.
(Huffpost)
Nyitókép: Shutterstock