A James Webb űrteleszkóp

A vártnál nagyobb aszteroida találta el a James Webb űrteleszkópot

A NASA rendkívül drága megfigyelőegységének a napokban egy nem várt, különösen nagyméretű aszteroida csapódott. Már a működés megkezdése óta érték hasonló károk a teleszkópot, de a mostani baleset már aggodalomra is okot adhat.


Közvetlenül a működésbehelyezés után egyértelmű volt, hogy a James Webb űrteleszkópnak ki kell állnia a porméretű mikroaszteroidák sorozatát, ellenben a kezdeti tervekben nem szerepelt nagyobb veszélyforrás. A napokban egy kisméretű kőzet szállt neki a főtükör egyik szegmensének.

A baleset ellenére a szakértők szerint nem kell félni, hiszen a műszerek mérései még mindig túlszárnyalják a fellövés előtt felvázolt elképzeléseket. Ennek oka, hogy a készítők felkészültek a váratlanabb helyzetekre, így több védelmirendszert is kiépítettek.

„Mindig is tudtuk, hogy a Webbnek meg kell majd birkóznia az űrkörnyezettel, amely magában foglalja a Napból érkező kemény ultraibolya fényt és a feltöltött részecskéket, a galaxis egzotikus forrásaiból érkező kozmikus sugárzást, valamint a Naprendszerünkön belüli mikrometeoroidák időnkénti becsapódásait"

— mondta Paul Geithner, a NASA egyik dolgozója..

Többek között a mérnökök bizonyos tükrök kiiktatásával is minimalizálni tudják a becsapódás miatti károk mértékét, mire elmondásuk szerint már volt szükség az elmúlt időszakban. Emellett különböző manővereket is beiktathatnak az űrtávcső rendszerébe, hogy kikerülje a veszélyes törmelékek legjavát.

Bár a mostani kőzet sokkal nagyobb volt a vártnál, fontos tudni, hogy nem ez volt az első hasonló eset. A megfigyelések kezdete óta már négy veszéllyel kellett szembenéznie a James Webb űrteleszkópnak. A védelmi tervek láthatóan működnek, ellenben az eset is jelzi, hogy az egység hasznos élettartama a vártnál rövidebb lehet.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism