Fakó, sápadt bőrű nő

Így kezeld és előzd meg a fakó, fáradt bőrt

A fakó bőr hátterében különböző okok állhatnak, az egészségügyi állapotoktól kezdve az életmódbeli döntésekig. Ez azonban egy olyan probléma, amely gyakran korrigálható a megfelelő rutin és szokások megváltoztatásával.

Kiran Mian, aHudson Dermatology & Laser Surgery orvosi és esztétikai bőrgyógyász szakorvosa szerint a fakó bőr egy olyan bőrbetegség, amely az arcszín és a bőr általános vitalitásának elvesztésére utal. Jellemzően a világosabb bőrűeket érinti, ami a természetes arcszín megjelenésének megváltozását okozza.

„A bőr sárgás/barnás árnyalatú lehet, és dehidratáltnak, fakónak és szürkének tűnhet, kevesebb érrendszerrel és dússággal”

– magyarázza Mian.

A fakóság leggyakoribb okai a kiszáradás és a vérszegénység. Utóbbi eredménye a sápadt, sárga, fakó vagy tompa arcszín. A vitaminhiány is okozhat fakó bőrt, különösen az A-, B12-, C-, D- és E-vitamin hiánya, emellett a dohányzás is, amely felgyorsítja a bőr öregedését, csökkenti a kollagéntermelést, lebontja a bőr rugalmas rostjait, szabad gyököket termel, összeszűkíti az ereket, és csökkenti a bőr vitamin- és tápanyagellátását.

A fakó bőr okozhatja még:

  • Stressz: A stressz és az elégtelen alvás olyan életmódbeli tényezők, amelyek fakó bőrhöz vezethetnek. Az alvás fontossága nagyon sok szinten létfontosságú a működésünkhöz. Az elégtelen alvás vagy a rossz alvási szokások bizonyítottan negatív következményekkel járnak a szervezetre, ami elméletileg megváltoztathatja a hormonszinteket, és negatívan járulhat hozzá az egészségi állapothoz, mindez pedig nemkívánatos hatással lehet a bőrre. A hormonok, a neurotranszmitterek és a citokinek is megváltozhatnak az alváshiány miatt, és mind befolyásolhatják a bőrsejteket.
  • Túlzott napozás: A fotoöregedés, bőr korai öregedése a hosszan tartó és ismételt napozás (UV-fény) miatt pusztítást végezhet a bőrön. Ezek a változások a kronológiai életkor előrehaladtával is bekövetkeznek. A fotóöregedés, nem pedig az időbeli öregedés okoz sok olyan változást, amelyet a bőrön látunk. A fotoöregedés jellemzői közé tartoznak a finom és durva ráncok, pigmentációs változások (pl. foltok és szeplők), a bőr érdes textúrája, pókhálós erek, bőrpír és foltosság, megereszkedés és a bőr rugalmasságának elvesztése, valamint a fakó bőr.
  • Dehidratáció: Ha még egy ok kell arra, hogy elegendő vizet igyunk, a fakó bőr az egyik ilyen, mivel a dehidratáció miatt a bőr fakónak tűnhet. Dehidratáltság esetén a szervezet víztartalma csökken, ami száraz és fénytelen bőrt eredményezhet. Idővel a bőr elveszítheti ragyogását és fakónak tűnhet.

Megelőzés és kezelés

Az első lépés az életmódunk áttekintése: eleget alszunk és megfelelő mennyiségű vizet iszunk-e.

Emellett fontos a megfelelő étrend is, hogy elegendő tápanyaghoz jussunk.

„Győződjön meg róla, hogy kiegyensúlyozott étrendet fogyaszt, sok színes gyümölcsöt és zöldséget. A piros paprika és a zöld spenót például nagyszerű A-vitamin- és vasforrások. A C-vitamin-bevitel növelése szintén ragyogóbbá teheti a bőrt”

– mondja Mian.

Emellett a testmozgás is nagy segítség lehet.

„A vér felpezsdítése segíthet friss tápanyagokat juttatni a bőrbe, és serkenti a nyirokáramlást, azt a rendszert, amely megszabadul a testben zajló sejtfolyamatokból származó hulladéktól és melléktermékektől.”

Ezek után jöhet a bőrápolási rutin felmérése. Ha nem hidratáljuk megfelelően a bőrünket, az száraz, fakó arcbőrhöz vezet.

Ennek kezelése magában foglalja a napi kétszeri tisztítást, hámlasztást, tonizálást, hidratálást és a fényvédő krém napi használatát.

Bizonyos kezelések, mint a lézer és a fénykészülékek, a mikroneedling és a kémiai hámlasztás szintén segíthetnek a bőr fiatalításában, a kollagénképződés és a sejtforgalom fokozásában.

A fakó bőr hátterében alapbetegség is állhat, így különösen fontos, hogy szakértőhöz forduljunk, ha a problémá fizikai tünetek kísérik, vagy ha a fakó bőr egy hónapja vagy hosszabb ideje fennáll.

„Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, eleget alszol és elegendő vizet iszol, mégis fakó a bőröd, érdemes orvoshoz fordulni. Bizonyos hormonális egyensúlyzavarok, májműködési zavarok vagy más gyomor-bélrendszeri állapotok is okozhatnak fakó bőrt, ilyenkor indokolt lenne egy [orvosi vizsgálat]”

– teszi hozzá Mian.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock