Egy férfi a fejméretét nézi

Ezt árulhatja el a fejméreted az intelligenciádról​

Sokan azonnal azt feltételezik a nagyobb fejmérettel rendelkező emberekről, hogy intelligensebbek is az átlagnál, mivel nagyobb az agyuk. Ez vajon tényleg igaz? Egy kutatás szerzői választ találtak a kérdésre.


A tanulmány adatgyűjtési időszakában a szakértők a UK Biobank adatait vették alapul, melynek köszönhetően félmillió brit egészségügyi jellemzőit figyelhették meg. A tesztek során a fizikai és a mentális egészségüket vizsgálták, valamint azokkal összevetették az alanyok génjeit, valamint a fejméretüket.

A kutatás már több mint tíz éve tart, így a szakértők pontos adatokat kaphattak a témával kapcsolatban.

Végeredményként megállapították, hogy a nagyobb fejű személyeknek nagyobb az agytérfogatuk is, ezzel együtt pedig az intelligenciájuk is kiemelkedőbb az átlagnál. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ennek köszönhetően a sikeresebb jövőt is össze tudták kapcsolni ezzel a testi tulajdonsággal. Nagyobb valószínűséggel tanulnak tovább, mivel magasabb pontszámokat érnek el a tesztek során.

Mindezek mellett egy olyan meglepő sajátosságra is fény derült, melyre korábban senki sem gondolt. Mint kiderült, a nagyobb fejű emberek több szempontból is egészségesebbek másoknál. Az eredmények szerint az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és más betegségek kialakulásának esélye is kisebb volt az náluk.

Egy f\u00e9rfi agy\u00e1ban megfogalmaz\u00f3dott k\u00e9rd\u00e9sekr\u0151l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Shutterstock

Dr. Stuart Ritchie, a tanulmány társszerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy a szellemi képességekkel és az iskolai végzettséggel összefüggő gének egyben olyan gének is, amelyek bizonyos rendellenességekkel állnak kapcsolatban. Azt találtuk, hogy sok átfedés van. Hogy csak egy példát említsünk, a magasabb testalkattal kapcsolatos gének a főiskolai vagy egyetemi diploma megszerzésével is összefüggenek.”

Azt is megemlítette, hogy az alanyok közül azok, akiknek több szív- és érrendszeri betegségekkel összefügésbe hozott génjük volt, azok alacsonyabb gondolkodási képességekkel rendelkeztek — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

Nyitókép: Shutterstock