Egy lány tésztát eszik, miközben a fején egy VR-szemüveg van

Így találkozik a gasztronómia a VR-művészettel — új éttermi modell a láthatáron​

Milyen az ízek színe? Hogyan kapcsolódik ehhez a folyamathoz a hallás? Egy új elképzelés keretein belül a szervezők világhírű séfek menüjét szolgálják fel, míg a vendégek fején egy VR-szemüveg segíti összekapcsolni a különböző érzékeket. Így találkozik a gasztronómia a modern művészettel.

A művészek gyakran kihagyják az ízlelést a műveik bemutatásából, holott a hallást, a látást és a tapintást már jóval hamarabb elkezdték összekapcsolni egy teljeskörű élmény eléréséhez. A Superblue művészeti múzeumban most meg lehet tapasztalni milyen az, amikor az ember valóban teljesen belemerül egy virtuális műalkotásba.

Az eredeti elképzelést egy 1932-ben megjelent szakácskönyv inspirálta. A gyűjtemény szerzője Filippo Tommaso Marinetti volt, aki azt a kérdést boncolgatta művében, hogy vajon miként zajlik majd egy átlagos étkezés a jövőben. Ehhez a tematikához mérten receptjei között nagyon futurisztikus, elsőre talán furcsának hangzó fogások is szerepelnek.

A technológia és a rendelkezésre álló eszközök, ismeretek is jelentős szerepet játszanak a könyvben, így kézenfekvő volt a virtuális valóság alkalmazása a megvalósításhoz. A projekt terve 2018-ban született, majd először Sanghajban, egy évvel később pedig már New Yorkban lett elérhető. Azóta a technológia sokat fejlődött, melynek köszönhetően jelentősen élvezhetőbb az élmény.

A program megálmodója nem más, mint Mattia Casalegn, művész. A jelentkezőknek egy nappali részvétel 58, egy éjszakai pedig 200 dollárba kerül, vagyis hozzávetőlegesen 78 ezer forintba maximum. Az érdeklődők kezdetnek egy VR-szemüveget vesznek fel, így a hallásukat és a látásukat már rá tudják hangolni a tematikára.

Az étkezést Martux_M elektronikus zeneszerző muzsikái kísérik végig, miközben a Top Chef című műsor házigazdája, Gail Simmons narrálja az eseményeket. Az ízek és textúrák színek és formák megjelenítésével társulnak. A fő atrakció természetesen Chintan Pandy séf összeállított menüsora.

A készítők helyspecifikus, egyedi készítésű bútorokat terveztettek az előadóba, hogy egy dinamikus és akadálymentes élményben vehessenek részt a látogatók. Ennek a jelnetőségéhez hozzáad, hogy az eszközök fejlődésének köszönhetően a valóságban tett gesztusok már megjeleníthetők a virtuális térben, valamint a kívánt tárgyak és elemek is, ha esetleg hozzájuk kellene érni.

Tina Vaz— a Meta Open Arts vezetője — így nyilatkozott erről a projektről:

„Az olyan művészek, mint Mattia Casalegno, azáltal, hogy félelem nélkül belevetik magukat a metaversumba és megkérdőjelezik annak határait, továbbfejlesztik a megértésünket és képességeinket ezen az új határterületen.”

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ARTnews