A világ leghosszabb autója

A világ leghosszabb autóján golfpálya, jacuzzi és helikopterleszálló is van​

A világ leghosszabb autója egy több mint 30 méteres, 1976-os Cadillac Eldorado, melyet csak az Amerikai Álomnak becéznek. Először 1986-ban döntötte meg a rekordot, azóta viszont hatalmas renováláson kellett átesnie elhanyagolás miatt. Napjainkra minden luxussal felszerelték a legendás és működőképes járművet.


A kocsi eredetileg Jay Ohrberg tulajdona volt, és ő is érte el vele a világrekordot. Akkoriban még „csak" 18 méter volt, és két V8-as motor hajtotta elől-hátul. Az idő múlásával alábbhagyott a lelkesedés a kocsi iránt, így nem foglalkoztak vele. Magától rozsdásodni kezdett és megfelelő szakemberek hiányában senki nem volt, aki vissza tudta volna adni eredeti fényét.

Ezek után érkezett meg Michael Manning, egy autós múzeum tulajdonosa, akinek eltökélt célja volt, hogy felvásárolja a járművet és újból rekordot dönt vele. A nehézkes vásárlás és a politikai, valamint jogi problémák miatt nyolc évig nem tudott hozzáérni a szerzeményéhez, aztán 2019-ben, Michael Dezer együttműködésével a Cadillack nagyobb és fényűzőbb lett mint valaha.

250 ezer dollárt, vagyis nagyjából 87 millió forintot költöttek a helyrehozásra. Teljeskörű renováláson esett át, beleértve a belső teret és a motorokat is. Napjainkban a rekordtartó kocsin többek között úszómedence, jacuzzi, minigolfpálya, vízágy, biliárdasztal és helikopterleszálló is található. Mindezekkel együtt elérte a 30 méteres hosszúságot, így megdöntötte saját csúcsát, bár kanyarodni nem a legkönnyebb vele.

„Amit meglepőnek találtam az autóval kapcsolatban, az az, hogy amikor elkezdtük javítani és szétszedni, hat Eldoradót raktunk össze, de a középső részt a semmiből kellett legyártani, és ez valahogy egy híd építésére emlékeztett. Egyszerűen hatalmas vállalkozás egy ilyen típusú munka elvégzése”

— olvashatjuk a Designboom cikkében az egyik autórestaurátor szavait.


Nyitókép: Instagram/general_information_knowledge